Građevinari trljaju ruke / Kriza? Ma kakva kriza: Stanovi niču kao gljive poslije kiše, a kupaca nikad više

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

U Splitu i okolici trenutno se gradi ili će se uskoro graditi gotovo 700 stanova

12.6.2020.
15:32
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Pronaći stan u novogradnji u Splitu ravan je dobitku na lotu, čak i u ovim tjednima nakon epidemije koronavirusa na tom području.

Zbog konfiguracije grada i nedostatka slobodnog prostora za gradnju, novogradnja dolazi u obzir većinom na periferiji Splita, a stanovi planu i prije nego što se temelji počnu kopati. Popularni su tako postali Mejaši, Kila, Sirobuja i slične četvrti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko se gradi u Splitu

Slobodna Dalmacija je od gradskog Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša pokušala doznati koliko se gradi u Splitu.

Kontaktirali su veće građevinske tvrtke koje se bave ulaganjem u stanogradnju pod Marjanom, ali i temeljito pregledali Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU), koji vodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, kako bi doznali kome je u Splitu izdana dozvola za gradnju građevina stambene namjene. Usmjerili su se na projekte čija je gradnja već u tijeku ili se planira u skorijoj budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popularni kvartovi

Žnjan i Duilovo dijelovi su Splita koji su već nekoliko godina popularni za gradnju novih zgrada. Tvrtka Quatro Company tako dovršava svoju zgradu "Morska vila 6" na Duilovu. Riječ je o zgradi koja se sastoji od podzemne garaže, suterena, prizemlja, tri kata i nadgrađa.

"Riječ je o 57 stanova, i svi su prodani. Plan završetka gradnje je ljeto 2021. godine", rekli su iz tvrtke Quatro Company. Na Putu Žnjana Dalkoning je izgradio dvije zgrade koje su već useljene, a u svakoj je 15 stanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U STRAHU OD REPRIZE 2008. /

Koronavirus paralizirao tržište nekretnina: Najam na čekanju unatoč nižim cijenama

Image
U STRAHU OD REPRIZE 2008. /

Koronavirus paralizirao tržište nekretnina: Najam na čekanju unatoč nižim cijenama

Trenutačno se u neposrednoj blizini gradi još jedna. Također je riječ o zgradi s 15 stanova i pripadajućim garažnim mjestima, a iz Dalkoninga su Slobodnoj potvrdili kako su sve stambene jedinice odavno prodane.

"Uz to uskoro očekujemo i dozvolu za gradnju još jedne zgrade. Riječ je o 34 stana sa 66 parkirnih garažnih mjesta", objasnio je direktor Željko Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovi samo niču 

Prema podacima dostupnima preko ISPU-a, vidljivo je da je na Duilovu na većoj parceli planirana gradnja građevina stambene namjene s 57 stambenih jedinica, 87 garažnih parkirnih mjesta te 13 vanjskih parkirališnih mjesta.

Radovi su se zahuktali i na Poljičkoj cesti, između dviju bolnica, gdje su na teren stigli bageri. Tvrtka Ora Mont gradi zgradu Trstenik 4, koja će, kako su kazali, imati 50 stanova i četiri etaže garaža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Investitor Tonči Muše prije mjesec dana objavio je da gradi stanove na prostoru svoga nekadašnjeg autosalona na južnom dijelu Visoke. 

"Zgrade će imati podrum, prizemlje i tri kata, a četvrta etaža, odnosno krovna terasa, trebala bi funkcionirati kao bonus, odnosno još jedan zajednički prostor u službi stanara", kazao je Muše. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Cijena stana oko 3000 eura'

"Najviše će biti manjih jednosobnih i dvosobnih stanova, od 35 do 50 četvornih metara, ali bit će i trosobnih stanova, kao i nekoliko dvoetažnih, koje su arhitekti smjestili u prizemlje s vrtom i galerijom i de facto mogu funkcionirati kao zasebni stambeni objekti, odnosno obiteljske kuće unutar zgrade. Cijena kvadrata će, ovisno o kvadraturi i položaju stana, biti oko 3000 eura i očekujem da će se sve brzo prodati".

Projekt ''Mejaši peti''

Nova zgrada niknut će i kod trgovačkog centra Mall of Split, gdje bageri uskoro stižu na gradilište. Riječ je o projektu "Mejaši peti", a zgrada će se sastojati od 62 stana, jednog poslovnog prostora i 66 garažnih mjesta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijena kvadrata stana bit će oko 2500 eura, a na zadnjem katu bit će i jedan penthouse, čija će se cijena po kvadratu kretati oko 2700 eura. Uz kupnju jedne stambene jedinice obvezna je kupnja i jednog parkirališnog mjesta", objasnili su iz agencije "Splitski vali" te dodali kako je projekt izradio projektantski ured "Baldasar arhitektura i dizajn".

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Projekti vrijedni 70 milijuna kuna

Ovo ljeto radovi će početi i u Ulici 141. brigade Hrvatske vojske na Mejašima, potvrdili su Slobodnoj Dalmaciji iz tvrtke Hercomm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Planirani završetak radova je ljeto 2021. godine, a bit će izgrađeno 30 stanova s dvije etaže podzemne garaže", rekli su iz Hercomma.

U novi projekt kreće i obitelj Dedić. Otkupit će zemljište od Grada Splita površine 206 četvornih metara na rubu Lovrinačke ulice na Dragovodama, a u planu je gradnja na raskrižju Vukovarske i Lovrinačke. Vrijednost projekta je 70 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradi se gotovo 700 stanova

U sklopu ovoga stambeno-poslovnog objekta predviđena su i 173 garažna mjesta, a prema prvim informacijama koje je Slobodnoj Dalmaciji dao Neno Dedić, vlasnik investicijske tvrtke Dedić i investitor zgrade u kojoj se nalazi pizzeria Didovo zlato, kupaca za navedenu zgradu neće nedostajati.

Najnovija lokacija za koju je Slobodnoj Dalmaciji stigla dojava o potencijalnom stambenom projektu nalazi se uz Hercegovačku ulicu na Ravnim njivama, na dijelu prostora kojim se donedavno koristila tvrtka Županijske ceste Split. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se sve zbroji, prema dostupnim podacima Slobodna Dalmacija je došla do brojke od 698 stanova koji se trenutačno grade ili će se graditi u bliskoj budućnosti na području Splita.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo