VOŽNJA SAMO BICIKLOM ILI ROMOBILOM / Kao i mnogi europski gradovi tako je i Zagreb danas obilježio Europski dan bez automobila!

U središtu metropole automobili su zabranjeni sve do 20 sati

22.9.2021.
19:40
VOYO logo

Širim centrom Zagreba jutros su se mogli provozati samo bicikli i romobili, a od motornih vozila tek javne službe, taksisti, vozači s invaliditetom i stanari. Ostale je 100-tinjak policijaca diljem grada preusmjeravao u alternativne pravce - i to kako bi se obilježio Europski dan bez automobila. 

"Zabrana prometa u širem centru grada Zagreba je današnjeg dana od 8 do 20 sati, uz privremenu regulaciju prometa i ovom prilikom još dodatno molimo za razumijevanje i strpljenje vozača motornih vozila", kazao je Tihomir Drobec iz Službe za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrepčani radije koriste javni prijevoz i podržavaju život bez automobila u centru, no neki priznaju - draže im je priuštiti si komociju vožnje automobilom. Osobito tijekom pandemije. 

Trenutačno je u Hrvatskoj oko milijun i 740 registriranih osobnih automobila, a pandemija je usporila rast njihova broja. No, Hrvati se sve više okreću ekološki prihvatljivim, električnim limenim ljubimcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo 2020. godinu završili sa 1.400 osobnih automobila ukupno na električni pogon, a u ovoj godini do 1.9. registrirano je otprilike 750, 760 automobila sa električnim pogonom", kazao je Goran Pejić, pomoćnik Uprave za tehničke poslove iz Centra za vozila Hrvatske. 

Stručnjaci se nadaju da će se ovakvi zeleni trendovi nastaviti i podignuti svijest ljudi da kretanjem i izbjegavanjem vožnje automobilom čine dobro sebi i svome zdravlju, a isto tako i smanjuju zagađenje okoliša - pa i zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada gledamo općenito mislim da građani grada Zagreba mogu biti zadovoljni sa kvalitetom zraka, ali naravno da treba i dalje raditi na poboljšanju kvalitete zraka", kazala je Vesna Vugec iz Sekotra za zaštitu okoliša i održivo gospodarenje otpadom Grada Zagreba. 

I to upravo korištenjem javnog prijevoza, hodanjem, bicikliranjem i vožnjom električnih vozila kako bi Zagreb očuvao kakvoću zraka - koja je još uvijek slična kao i u ostalim urbanim sredinama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo