POTPUNA RAZLIKA / Kaos u gruntovnicama: Tri mjeseca bila su dovoljna da se nagomila čak 27 posto više neriješenih predmeta

Image
Foto: RTL

Inače, redovni predmeti su uglavnom uknjižba prava vlasništva temeljem ugovora o kupoprodaji nekretnine i uknjižba založnog prava, dok su posebni predmeti oni složeniji gdje su, primjerice, prigovori i žalbe

17.8.2022.
11:44
RTL
VOYO logo

Hrvatske gruntovnice u drugom kvartalu ove godine nagomilale su 27,4 posto više neriješenih redovnih predmeta nego što je to bilo u prva tri mjeseca 2022., pokazuje najnovije izvješće Ministarstva pravosuđa i uprave, piše u srijedu Jutarnji list.

Tako je krajem lipnja u gruntovnicama bilo ukupno 51.224 neriješena redovna predmeta, dok ih je krajem ožujka ove godine bilo 40.197, odnosno broj se povećao za nevjerojatnih 11.027.
U odnosu na prva tri mjeseca ove godine, gruntovnice su u drugom kvartalu izdale 6,4 posto manje ZK izvadaka, smanjile su broj riješenih predmeta za gotovo dva posto a u istom je razdoblju povećan broj zaprimljenih predmeta za 2,7 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, iako rast zaprimljenih predmeta nije značajan, zaostaci referenata jako su se povećali. Prema ovom izvješću u drugom kvartalu 2022. broj riješenih predmeta bio je manji od broja zaprimljenih predmeta, te tako stopa rješavanja svih predmeta iznosi 91,8 posto odnosno 92,92 posto u odnosu na riješene redovne predmete.

Image
digitalizacija /

Velike promjene u gruntovnicama: Gotovo sve će se rješavati preko javnih bilježnika

Image
digitalizacija /

Velike promjene u gruntovnicama: Gotovo sve će se rješavati preko javnih bilježnika

U istom je razdoblju riješeno više posebnih predmeta nego što ih je zaprimljeno, pa je stopa učinkovitosti 106,77 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, redovni predmeti su uglavnom uknjižba prava vlasništva temeljem ugovora o kupoprodaji nekretnine i uknjižba založnog prava, dok su posebni predmeti oni složeniji gdje su, primjerice, prigovori i žalbe.

Kada je pak riječ o prosječnom vremenu za rješavanje redovnih predmeta, u usporedbi s drugim kvartalom prošle godine broj je smanjen s 25 na 23 dana, ali ako se pogleda 2020. o 2021. godina i tu je došlo do pogoršanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2020. je, naime, prosječno bilo potrebno 19 dana, a u prošloj godini 18 dana za rješavanje redovnih predmeta, a danas referent u prosjeku samo jedan redovni predmet rješava 23 dana, odnosno pet dana više nego u prošloj godini.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave pojašnjavaju da je do ovog povećanja neriješenih predmeta došlo jer je u tom razdoblju bio natječaj za subvencionirane kredite prema programu stambenog zbrinjavanja, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo