Iscrpljeni i zabrinuti / Kaos u KBC-u Split: Rade bez potrebne opreme, a nedostaje im i 150 medicinskih sestara

Splitska bolnica jedna je od najopterećenijih u državi

20.2.2020.
15:48
VOYO logo

Za normalno funkcioniranje splitskom KBC-u nedostaje više od stotinu medicinskih sestara. Osim s manjkom osoblja, u bolnici se bore i s nedovoljno potrebne opreme.

Podaci su to koji zabrinjavaju jer je splitski KBC nakon zagrebačkog, druga, po važnosti bolnica u Hrvatskoj i jedina velika bolnica u regiji, kojoj gravitira i do milijun ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijana u splitskom KBC-u radi kao medicinska sestra već 35 godina. I priznaje - manjak sestara osjeti se u svakodnevnom radu.

"Sestra mora biti svestrana i na sve moguće načine pokušat nedostatak taj nadoknadit, pa tako znači ili duplamo smjene, jedna drugu pokrivamo, koliko god je to moguće", rekla je Dijana Blažević, glavna medicinska sestra Klinike za psihijatriju KBC-a Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nije lako jer KBC-u Split nedostaje njih čak 150.

"Ljudi rade pretjerano, puno imaju prekovremenih sati i to se sve odnosi na kraju krajeva i na život i zdravlje ljudi, na život naših familija", izjavila je Silvana Ganza, predsjednica podružnice (Hrvatskog) sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je i nedostatak opreme. S tek dva uređaja za magnetsku rezonancu i četiri CT uređaja, splitska bolnica je jedna od najopterećenijih u državi.

"Radimo svih pet dana u tjednu, dvije smjene. Često to se zna dogodit i navečer do deset sati, radimo i subotom. Naravno, uz redovita dežurstva koja imamo svaki dan, 24 satna dežurstva, tako da na dnevnoj razini preko našeg zavoda prođe i preko 1000 pacijenata", objasnio je Krešimir Dolić, predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju KBC-a Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ministarstva zato dolazi novo obećanje.

"Jučer među svojim prvim suglasnostima potpisao suglasnost za određene uređaje u KBC-u Split. A to su konkretno: jedan digitalni mamograf, tri ultrazvuka te jedan CT uređaj", poručio je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U KBC-u se nadaju da bi uređaji mogli stići do jeseni. Do tada, snalaze se kako znaju. Osjete to i pacijenti.

"Najveći je problem čekanje za upis u specijaliste. Evo ja sam sad bio baš u neurokirurga, tu sam trebao čekati dva mjeseca", rekao je Živodar Tomić iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna sestra ima tamo 12 ambulanta, dvije sestre, tri poslužuju, pa možete zamisliti koliko papira, koliko nosanja", izjavila je Ana Pavić iz Splita.

Zbog svega, u Hrvatskoj udruzi za promicanje prava pacijenata upozoravaju kako bi, kada je u pitanju zdravstvo, svi trebali imati jednaki standard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da li neki put se pokvari aparat, pa se opet liste čekanja povećavaju. Da li fali osoblja, liste čekanja se povećavaju. Uvijek postoji neki razlog da pacijent ne može dobit svoju zdravstvenu zaštitu, a mi moramo riješiti te probleme", rekao je Josip Perić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

I to čim prije kako bi svi pacijenti imali odgovarajuću skrb koju i zaslužuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike