Ekskluzivno doznajemo! / Karamarko dao iskaz u USKOK-u: 'Varga se meni javio, tražio da se upoznamo jer ima bitne informacije'

Među pitanjima na koja je odgovarao je i ono kada je i kako upoznao informatičara Franju Vargu

18.12.2018.
18:20
VOYO logo

Afera SMS koja već mjesecima trese hrvatske obavještajno-političke krugove, i u čijem je središtu zamjenik Sabora i predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, na svome je vrhuncu!

Svoj iskaz USKOK-u dao je i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Odgovarao je na pitanja kada i zašto je upoznao informatičara Franju Vargu, kojeg se sumnjiči za falsificiranje SMS poruka za pojedince unutar HDZ-a, ali i za potrebe obrane Ivice Todorića i Zdravka Mamića te koja je u svemu tome uloga Milijana Brkića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ova novinarka Ivana Ivanda Rožić ekskluzivno je pred USKOK-om razgovarala s Tomislavom Karamarkom. Prilikom dolaska rekao je da se nada da će njegovim iskazom biti dosta stvari rasvijetljeno što se tiče slučajeva Varge i Curića.

Karamarko je u USKOK bio pozvan kao svjedok da kaže kakva saznanja ima o Vargi i Curiću jer ga je Varga spomenuo u svom iskazu. Prije ispitivanja, na pitanje na koje okolnosti je pozvan, rekao je da je pozvan kao svjedok u slučaju Varga. Na pitanje tko ga je upoznao s Franjom Vargom, Karamarko je odgovorio: "Dva prijatelja početkom 2017. godine. Oni nisu iz politike".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slučaj se treba što prije raščistiti kako bi se vidjelo što se tu događalo. Ja ga poznajem od 2017. kada više nisam bio na funkcijama predsjednika stranke i potpredsjednika Vlade, nakon moje ostavke. Najavio mi se i tražio je da se upozna sa mnom jer da ima informacije o krađi izbora 2015. godine. Naravno da me to interesira, kao što bi to trebalo interesirati i USKOK. Mislim da je krađa tih izbora ono što bi trebalo akcentirati u toj priči", kazao je Karamarko.

Na pitanje je li ga potom angažirao, Karamarko je negativno odgovorio. "Postoji jedan elaborat za Grad Zagreb o toj krađi izbora 2015. godine. Mislio sam da mi može rekonstruirati i napraviti slučan elaborat za čitavu Hrvatsku. Međutim, nije. U međuvremenu je stalno bila potrebna ta financijska pomoć, no ne velika, sitna. Čovjek je očito u materijalnim problemima, tako da sam reagirao na to", rekao je bivši šef HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li mu nešto platio, Karamarko je odgovorio: "ne".

"Čovjek je bio u teškoj materijalnoj situaciji. Trebalo mu je za lijekove, za djecu...", rekao je Karamarko te dodao kako u USKOK-u vjerojatno neće reći ništa što već nije rekao ranije u javnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li se vratiti u politiku, kazao je: "To dragi Bog zna i on će odlučiti". Na pitanje prati li što se događa u politici, odgovorio je da ponekad prati, a ponekad ne. "Znam već tu cijelu šprancu i paradigmu. Nije preveliki interes za ono što se događa. Sve je predvidljivo", rekao je Karamarko.

S Brkićem nije razgovarao o Vargi

Na pitanje je li s Brkićem ikada razgovarao o Vargi, Karamarko tvrdi da nije. "Nisam imao priliku. Vargu poznajem od 2017. godine", kazao je Karamarko i dodao kako Varga tada nije radio u policiji nego nije radio nigdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"2016. u lipnju sam dao ostavku, a njega sam upoznao 2017.", rekao je Karamarko i dodao da ne zna kad je Varga izašao iz MUP-a gdje je radio kao informatičar. Kazao je da će na ispitivanju u USKOK-u naglasak staviti na krađu izbora i probijanje mjera. "To nije dobro da se događa u službama i policiji, PNUSKOK-u", kazao je Karamarko.

Na pitanje je li imao saznanja kao ministar da su probijene mjere u slučaju elitne prostitucije, Karamarko je kazao da ne. "To je moglo na stotine načina iscuriti. Nema akcije iz koje nešto ne iscuri", kazao je Karamarko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Karamarko tek je oko 18.30 sati izašao s ispitivanja u USKOK-u. 

Sutra odluka o pritvoru Vargi i Curiću

Treba napomenuti da cijela ova istraga može trajati godinu dana, a sutra na Županijskom sudu u Osijeku točno u 9 sati istražni sudac odlučivat će ima li i dalje osnove za zadržavanje Franje Varge i Blaža Curića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo traži zadržavanje zbog opasnosti na utjecaja na svjedoke, ali i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Neslužbeno doznajemo da su protiv Blaža Curića gotovo svi svjedoci ispitani, a u slučaju Varge još neki svjedoci moraju biti ispitani. Branitelji će sudu predložiti da puste njihove klijente, a iznijet će i neke potpuno nove argumente. Sutra ćemo vidjeti hoće li Varga i Curić ostati u pritvoru ili izaći na slobodu.

Podsjetimo se i što se u prošlosti odvijalo u aferi SMS. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daleko od kamera i očiju javnosti, Milijan Brkić je krajem rujna dao je svoj iskaz tužiteljima. Zanimalo ih je odakle i kako poznaje Blaža Curića i Franju Vargu. I to najviše jer je i sam govorio o svom odnosu s njima u medijima. "Čuo sam iz medija da je priveden moj prijatelj, moj suborac i moj kum Blaž Curić, ali Bože moj", kazao je tada Brkić. 

Dok se afera SMS raspetljava, informatička oprema Franje Varge i dalje se analizira. Franju Vargu USKOK sumnjiči da je od veljače do rujna ove godine na području Belišća i Zagreba izrađivao lažnu SMS korespondenciju za više osoba u kaznenim postupcima koji se vode protiv njih, a sve kako bi se ishodile povoljne sudske odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako i u slučaju Zdravka Mamića gdje se sumnja da je napravio lažnu prepisku između  bivšeg glavnog  državnog odvjetnika Dinka Cvitana i osječkih sudaca koje su trebale pokazati navodni utjecaj tužiteljstva na sud. Sve je to, po sumnjama, Mamiću dostavio dan prije presude, a ovaj to pročitao na konferenciji.

"Cvitan njemu: 'Sve sam ti rekao, metu znaš'. On kaže: Okej, udaramo li oba brata ili samo Dinamovca", kazao je tada Mamić. Ubrzo je uhićen Franjo Varga, nakon toga i Blaž Curić, vozač ministra Tolušića, kum Milijana Brkića - i to zbog sumnje da je Vargi otkrio da mu se sprema uhićenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galić dao ostavku

Iskaz Varge otkrio je niz zanimljivih detalja - od povezanosti s Tomislavom Karamarkom, Milijanom Brkićem, drugim HDZ-ovcima, čak i savjetnikom Predsjednice Vladom Galićem. "Sve sam rekao što sam imao za reći u intervjuu i ništa više neću reći", rekao je krajem studenog Galić. Zbog cijele afere na kraju je odstupio s mjesta savjetnika.

Osim Milijana Brkića, u ovoj aferi svoj iskaz i saznanja s tužiteljima je podijelio i Ivica Todorić.  Istraga i dalje ide u dva smjera - tko je ministrovom vozaču otkrio tajnu da se sprema Vargino uhićenje i je li Varga krivotvorio SMS-ove i za koga sve.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo