Grbin tražio odgovore / 'Karamarko je lagao, Vlada je ipak platila usluge pravnih stručnjaka u slučaju Crnoja'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Tražeći Vladino očitovanje Grbin se pozvao na Zakon o pravu na pristup informacijama, a Vlada mu je odgovorila u zakonskom roku. No, Grbin kaže kako odgovorom nije zadovoljan te kako će tražiti dodatna objašnjenja

15.2.2016.
14:12
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Pravni stručnjaci Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Jasna Novak Vladi su dali usmeno, ne i pismeno tumačenje slučaja bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje, a Vlada je za njihove usluge izdvojila 2.187,50 kuna, stoji u odgovoru SDP-ovu saborskom zastupniku Peđi Grbinu koji je od Vlade zatražio očitovanje o angažmanu odvjetnika na Crnojinu slučaju.

Tražeći Vladino očitovanje Grbin se pozvao na Zakon o pravu na pristup informacijama, a Vlada mu je odgovorila u zakonskom roku. No, Grbin kaže kako odgovorom nije zadovoljan te kako će tražiti dodatna objašnjenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Peđa Grbin

(Patrik Macek/PIXSELL)

"Glavni zaključak odgovora Vlade je da su u postupku oko smjene Crnoje i angažmana odvjetnika Karamarko i Vlada iznijeli niz neistina, da ne kažem da su lagali. Naime, tu večer kada je ministar podnosio ostavku, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko mahao je papirom za koji je tvrdio da iz njega proizlazi da Crnojina odgovornost ne postoji. Ispalo je da je taj papir navodno mišljenje koje su dali odvjetnici, konzultirani oko slučaja Crnoja", kazao je Grbin Hini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je da u odgovoru Vlade, međutim, stoji kako odvjetnici nisu dali pisano, nego isključivo usmeno mišljenje. "Koji je sadržaj toga mišljenja, to mi nije odgovoreno, zbog čega ću nastaviti postupak za dobivanje informacije pred Povjerenicom za informiranje", najavljuje Grbin. 

Image
Foto: Facebook (Peđa Grbin)
Image
Foto: Facebook (Peđa Grbin)

(Facebook: Peđa Grbin)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je i kako je Vlada izrijekom priopćila da je usluga pravnih stručnjaka bila besplatna, odnosno kako je u Vladinu priopćenju stajalo da su "s obzirom na to da se radilo isključivo o jednokratnoj usluzi savjetničke prirode vanjskih suradnika, pravnih eksperata Jadranke Sloković, Jasne Novak i Čede Prodanovića, sudionika stručne rasprave zajedno s pravnim stručnjacima Domoljubne koalicije i Mosta, njihove usluge bile u potpunosti besplatne". 

"Iz odgovora proizlazi da su te usluge ipak plaćene. Cijena tih usluga nije bitna, ali je bitna činjenica da se podatak o plaćanju pojavio nakon što je iz Vlade izrijekom priopćeno da su usluge bile besplatne. Zbog čega je taj podatak sada promijenjen", pita se Grbin te najavljuje da će upite Vladi slati i dalje, jer ovim koji mu je poslan nije zadovoljan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mijo Crnoja je krajem siječnja, nakon nešto više od tjedan dana, odstupio s dužnosti ministra branitelja, pod pritiskom medijskih informacija o malverzacijama vezanim uz dodjelu zemljišta za izgradnju obiteljske kuće u Samoboru i kreditom koji mu je u tu svrhu dalo Ministarstvo branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Robert Anic, Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Robert Anic, Goran Stanzl/PIXSELL

Mijo Crnoja

(Robert Anic, Goran Stanzl/PIXSELL)

U postupku odlučivanja o Crnojinoj sudbini, u Vladu je pozvano troje pravnih stručnjaka, a iz Vlade su tada tvrdili da su odvjetnici na slučaju radili bez naknade, na što je reagirala Hrvatska odvjetnička komora, upozorivši da bi u tom slučaju odvjetnici morali disciplinski odgovarati, jer besplatnu pravnu pomoć mogu pružati isključivo uz odobrenje Komore što trojac nije zatražio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo