zasluge hdz-a / Karamarko: 'Međunarodno priznanje Hrvatske je rezultat politike Franje Tuđmana'

'Međunarodno priznanje smo izborili u ratu u kojem su desetci tisuća naših sugrađana slobodu platili svojim životima', rekao je Karamarko

15.1.2016.
17:29
VOYO logo

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je u povodu 24. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske istaknuo kako je ono bilo rezultat politike tadašnjeg hrvatskog državnog vrha pod vodstvom HDZ-a i dr. Franje Tuđmana.

"Proces međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kulminirao je 15. siječnja 1992., kad su nas priznale države tadašnje Europske zajednice. Ovakav uspjeh HDZ-a, dr. Tuđmana i hrvatskog državnog vodstva još je vrijedniji kad se zna da su u trenutku proglašenja hrvatske neovisnosti, 25. lipnja 1991. Sabor napustili zastupnici SKH-SDP-a u znak prosvjeda zbog tog čina. Međunarodno priznanje RH došlo je kao rezultat politike hrvatskog državnog vrha pod vodstvom HDZ-a i dr. Franje Tuđmana.", napisao je Karamarko na svom Facebook profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da su - nakon Vatikana, Islanda, San Marina, Ukrajine i baltičkih zemalja nastalih odvajanjem od bivšeg SSSR-a, Hrvatsku 15. siječnja 1992. priznale i zemlje tadašnje Europske zajednice: Austrija, Belgija, Bugarska, Danska, Grčka, Irska, Italija, Kanada, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Norveška, Njemačka - koja je već ranije potpisala priznanje s odgodom, Poljska, Portugal, Španjolska, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo.  Dan kasnije Hrvatsku su priznale: Argentina, Australija, Čehoslovačka, Čile, Lihtenštajn, Novi Zeland, Švedska i Urugvaj. U idućim danima priznavanje Hrvatske gotovo da je postalo stvar međunarodnog prestiža.

"Međunarodno priznanje smo izborili u ratu u kojem su desetci tisuća naših sugrađana slobodu platili svojim životima. Stotine tisuća nosit će trajne tjelesne i duševne ožiljke. Nećemo nikad više dopustiti da se netko igra opstojnošću i međunarodnim ugledom Hrvatske", naglasio je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo