'ovo je dokaz kapitulacije' / Karamarko: Milanović nas oponaša, ali ta krnja koalicija nam nije nikakva prijetnja!

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Kakva prijetnja, njihova koalicija može biti kakva god hoće, ona će biti poražena', uzvratio je Karamarko novinarima u Saboru

8.9.2015.
11:25
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Potpisivanje SDP-ove koalicije, najavljene za utorak, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, ne vidi kao prijetnju koaliciji HDZ-a.

"Kakva prijetnja", "njihova koalicija može biti kakva god hoće, ona će biti poražena", uzvratio je Karamarko novinarima u Saboru koje je zanimalo je li koalicija koju SDP u utorak potpisuje s partnerima prijetnja HDZ-ovoj koaliciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP potpisuje koaliciju s HNS-om, HSU-om, A-HSS-om, laburistima i Zagorskom strankom. U koaliciji zasad nema IDS-a.

"Kakva prijetnja, to je nekakva krnja koalicija i veseli me da se oni organiziraju jer to je znak da će izbori, da se doista namjerava raspustiti Sabor, njihova koalicija može biti kakva god hoće, ona će biti poražena", rekao je predsjednik HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je i kako ga zanima "samo datum raspuštanja Sabora i datum izbora", kada će, uvjeren je, spomenuta koalicija doživjeti poraz.

"Premijer nas zadnjih par mjeseci oponaša, dakle, ponavlja sve ono što sam ja govorio", uzvratio je Karamarko na novinarsku konstataciju da bi se SDP-ova koalicija mogla zvati i domovinska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo da naziv Kukuriku koalicija, sam po sebi nije sretan, smiješan je, izaziva podsmjeh kod ljudi, i sad bi oni htjeli biti nekakvi domoljubi. Pa dobro, ako žele to, možda im mi ustupimo naš naziv Domoljubna koalicija, možda će prevariti birače i glasače, mislim dobro, neka se udružuju, neka pokušavaju nešto, ali spasa im nema, previše su zla i štete nanijeli Hrvatskoj i njezinim građanima u ove tri godine, da ne spominjem podatke o zaduženju, BDP-u, itd.", poručio je Karamarko.

Karamarko ne vidi smisao izvanredne sjednice: 'Čemu je trebala ova predstava?'

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u utorak je "besmislenim" nazvao sazivanje izvanredne saborske sjednice, poručivši kako ne vidi čemu je trebala "predstava s nizom populističkih mjera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Besmisleno je sazivanje ove (izvanredne) sjednice, ne vidim razloga da je sazvana kad redovna počinje idući tjedan", odgovorio je Karamarko novinarima.

"Ne vidim razloga zašto se sad trebalo stvoriti predstavu s nizom populističkih mjera, izmjena Zakona o socijalnoj skrbi itd., ne bi li se u predizborne svrhe SDP približio biračima", rekao je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je da zastupničke rasprave i replike potvrđuju da "taj pokušaj nije uspio".

"Doista ima savjesnih ljudi u Saboru koji su razotkrili tu priču, tu negdje uzimate da biste nekome dali, a zapravo sve ide opet na trošak državnog proračuna, odnosno svih obveznika. Prema tome, bit će tu čitav niz populističkih mjera, sve je to pozornica koja je trebala na jedan način prikazati, manifestirati s nekim herojima i junacima te priče koji to zapravo nisu, nego najobičniji manipulanti", rekao je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinare je zanimalo hoće li podržati izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kojima se uvode vaučeri za struju za socijalno najugroženije građane, povećavaju zajamčene minimalne nakande za samce i djecu samohranih i jednoroditeljskih obitelji itd.

Iako HDZ "u principu" načelno podržava sve što pomaže građanima da bolje žive, predložene izmjene zakona vidi kao populističku mjeru pred izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledajte, ovo je dokaz da niti jedna gospodarska mjera nije uspjela, kad vi mjesec ili dva prije izbora idete s ovakvim zahvatima, znači da ste potpisali poraz, da ste kapitulirali. ... Oni su (aktualna vlast) izgubili 70-80 tisuća radnih mjesta, i sad tu pomažete ljudima s nekakvih 200 kuna, zvuči dobro, ali doista kad uđemo u dubinu tog problema, istina izbija na vidjelo, a to je potpuni poraz ove Vlade", rekao je predsjednik HDZ-a koji je u utorak došao na saborsku sjednicu, što inače rijetko čini.

HDZ-ovci Leki: 'Izvanrednom sjednicom prekršili ste Poslovnik'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

(Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik HDZ-a Davorin Mlakar prozvao je u utorak, na početku izvanrednog saborskog zasjedanja, predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leku da je sazivanjem izvanredne sjednice prekršio Poslovnik, odnosno napravio nekoliko propusta, a Leko je taj prigovor odlučno odbacio.

Vlada nije obrazložila zašto traži izvanrednu sjednicu, naglasio je Mlakar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da po saborskom Poslovniku Vlada, kada traži izvanredno zasjedanje, mora to učiniti u pisanom obliku i s preciznim obrazloženjem, pa je u aktualnom slučaju trebala objasniti zašto donošenje nekih zakona ne može čekati nekoliko dana.

Dobili smo materijale, zakone za koje Vlada predlaže da stupe na snagu 1. siječnja 2016., Vlada nije obrazložila hitnost, odnosno čemu izvanredno saborsko zasjedanje, a da o neodržavanju Aktualnog prijepodneva ne govorim, opetovao je HDZ-ov zastupnik Mlakar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

(Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Predsjednik Sabora Leko odgovorio je kako Vlada radi sukladno planu rada, "pa i traženjima iz oporbe" da se ubrza rad na projektima vrijednim za hrvatsko društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je zatražila izvanredno zasjedanje s preciznim točkama, ustrajao je Leko.

Mlakaru je poručio da Poslovnik ne predviđa Aktualno prijepodne na izvanrednom zasjedanju i da ga nikada u tim okolnostima nije bilo ni u praksi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-u smeta i činjenica da je od pet zakona, Vlada za četiri zatražila hitni postupak.

Sramota je da ovaj saborski saziv četiri petine zakona donosi po hitnom postupku, naglasio je akademik Željko Reiner (HDZ), podsjetivši kako je i Ustavni sud rekao da učestala paksa donošenja zakona po hitnom postupku narušava bit parlamentarizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je loša praksa tijekom cijelog saziva, poručio je HDZ-ov zastupnik Reiner.

Slažem se da je to loša praksa, ali nije samo u ovoj Vladi, nego od samogo donošenja ovakvog Poslovnika, uzvratio je Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor će po hitnom postupku raspraviti predložene izmjene zakona o socijalnoj skrbi, o trošarinama, o financiranju jedinica lokalne samouprave te o obnovljivim izvorima energije.

Redovno će se očitovati o konačnom prijedlogu zakona o stečaju potrošača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatskog sabora Leko je, na Vladin zahtjev, sazvao izvanrednu saborsku sjednicu za 8., 9., 10. i 11. rujna.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo