Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ceremonija u Pločama

Karamarko otkrio spomenik Tuđmanu, voditelj programa uzviknuo: 'Ustani Franjo!

U trenutku otkrivanja spomenika zazvonila su zvona s obližnje crkve Kraljice Neba i Zemlje, a voditelj programa je preko razglasa uzviknuo "Ustani Franjo"

Image
K.T./HINA/ 23.5.2015. u 15:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, visine dva i pol metra, otkriven je u subotu u Pločama, na rivi koja nosi Tuđmanovo ime.

Spomenik su zajedno, skidanjem hrvatske zastave kojom je bio obložen, otkrili predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i Miroslav Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika, kojemu su pločanski branitelji potom darivali tu zastavu. U trenutku otkrivanja spomenika zazvonila su zvona s obližnje crkve Kraljice Neba i Zemlje, a voditelj programa je preko razglasa uzviknuo "Ustani Franjo".

Karamarko je položio vijenac, a hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović je stavio svijeću ispred brončanog spomenika, koji je odliven je u umjetničkoj ljevaonici "Stuflasser" u talijanskoj Veroni.

Obraćajući se nazočnima, Miroslav Tuđman je istaknuo kako ovim spomenikom Ploče odaju priznanje povjesničaru, političaru i državniku Franji Tuđmanu koji simbolizira nezavisnost, slobodu i samostalnost hrvatske države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: Screenshot (RTL)
Image
Screenshot (RTL)

"Ujedno, ovaj je spomenik poruka svima 'onima' da hrvatski narod nije pristao na politiku detuđmanizacije, jer je ta politika imala jedini učinak da je ugrozila hrvatske nacionalne interese, da je nakon godina ponosa i slave posvađala hrvatski narod i dovela hrvatskog čovjeka u jedno beznađe te moralnu i materijalnu krizu, koja je posljedica upravo takve politike", rekao je Tuđman.

Andrija Hebrang u svom je govoru poručio kako je "retuđmanizacija jedini spas za Hrvatsku i izlazak iz sadašnje teške situacije".

Upravo se čita

Image
obavezno pogledati

Da vam uljepšamo tmurni ponedjeljak: Trener Edo podijelio je najslađi video koji morate pogledati

Zdravko Tomac je istaknuo kako je Franjo Tuđman najzaslužniji za uspostavu hrvatske države. "Po njegovim vodstvom obranili smo se od agresije Titove JNA, koja je pokušala spriječiti uspostavu hrvatske države", kazao je Tomac.

Pločanski župnik don Petar Mikić je za Franju Tuđmana rekao kako je "najveća figura u hrvatskoj povijesti". Preko razglasa je otpjevao "Ustani Franjo, Hrvatska te zove, ustani Franjo Tuđmanu...", a pjesmi se uz pljeskanje predružila i većina nazočnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na svečanosti u Pločama, između ostalih, nazočili su i direktorica HDZ-ove izborne kampanje Josipa Rimac, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, te brojni HDZ-ovci, kao i sin prvog hrvatskog predsjednika Stjepan Tuđman.

K.T./HINA/ 23.5.2015. u 15:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
mediteranska računica

Cijena nafte pala i na 82 dolara po barelu. Stručnjak odgovara zašto to odmah ne vidimo na benzinskim pumpama

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba