'moralna zadovoljština' / Karamarko pobijedio na Ustavnom sudu: 'Bez ikakve odgovornosti provući će se i Plenković, Marić, Tolušić...'

Ustavni sud je uvažio žalbu Tomislava Karamarka, koji je zbog afere Konzultatica odletio iz Vlade

11.7.2019.
8:40
VOYO logo

''Dužnosnik Tomislav Karamarko bio je u sukobu interesa'', rekla je Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva 15. lipnja 2016.

Da ta odluka u lipnju 2016. nije zvučala tako, Andrej Plenković tada još ne bi došao na čelo HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Podnosim ostavku na mjesto predsjednika u HDZ-u'', rekao je Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a 21. lipnja 2016.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladala bi najvjerojatnije i dalje ona Tihomira Oreškovića. Vlada koje se svi sjećaju kao one koja je sama opozvala svog premijera.

''Ovdje smo mi svi da služimo hrvatskom građevinama'', rekao je tada Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarku je presudila povezanost supruge s lobistom MOL-a, a on se povukao sa svih funkcija. Ima HDZ-ovaca koji su bivšeg šefa i danas podržavaju.

''Meni je drago da je dokazao svoju nevinost'', kaže Stevo Culej, saborski zastupnik HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se čeka odluka o izuzimanju predsjednice Povjerenstva iz odlučivanja o sukobu interesa premijera Plenkovića, Ustavni sud prihvaća Karamarkovu žalbu od prije tri godine.

''Na određeni način jest moralna zadovoljština jer smo s ustavnom tužbom i uspjeli smo da se ukinu presude upravnog i visokog upravnog suda i da se ponavlja upravni spor'', kaže Vesna Alaburić, odvjetnica Tomislava Karamarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ta odluka još uvijek ne znači da je povjerenstvo bilo u krivu, mišljenje suda koje ćemo vidjeti tek u petak razjasnit će pregršt potencijalno vrlo opasnih situacija, objašnjava tadašnja predsjednica. 

''Ukoliko je na bilo koji način Ustavni sud dao uputu upravnim sudovima da kažu da Povjerenstvo ne može odlučivati o povredi načela djelovanja, to znači da će se bez ikakve odgovornosti provući i Martina Dalić i ministar financija Zdravko Marić i premijer u tom slučaju, ali i u slučaju imenovanja gospodina Igora Pokaza na mjesto veleposlanika, pa tako i svi ministri koji slijede i Tomislav Tolušić i Goran Marić i brojni drugi", kazala je Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za sukob interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je sadašnji premijer onda govorio: ''Stranka ne može biti taoc jedne osobe.''

Kad se odlučivalo o slučaju Karamarko povjerenstvu nitko nije, odmagao kao sada, 
sjeća se bivša predjsednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Odluka o Tomislavu Karamarku se podudara s činjenicom da se ovog trena pred Povjerenstvom nalazi više slučajeva koji moraju dokazati da je Andrej Plenković bio u već realiziranom sukobu interesa u situaciji koja je puno teža od one u kojoj je bio Karamarko, a to se može reći i za čitav niz njegovih ministara'', kaže Orešković.

Jedan je baš ovaj tjedan iz Vlade otišao i to, zanimljivo, baš ministar uprave koji je pripremao zakon koji povjerenstvu značajno smanjuje ovlasti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ono što je zabrinjavajuće je da aktualna Vlada pokušava na sve načine osakatiti sva moguća tijela koja su zadužena za borbu protiv korupcije'', kaže Željko Jovanović, predsjednik Saborskog odbora za sukob interesa.

Odluka Ustavnog suda bit će jasnija u petak, kada budu objavljeni detalji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ono što se sad čini je da odluka Povjerenstva nije ukinuta, dakle vraća se na Upravni sud i ono što je u ovom trenutku vjerojatno je da i dalje možemo postupati sukladno zakonu, ono što nas je bilo strah je da se čini da i dalje možemo voditi postupke povodom načela'', kaže Nataša Novaković, predjsjednica povjerenstva.

Ukoliko Upravni sud sruši odluku o sukobu interesa Karamarka, neće im biti prvi put. I odluka o bivšoj ministrici Dalić, vraćena je na Povjerenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali sve i da tako odluče, jednom je Povjerenstvo bilo dovoljno jako da sruši Karamarka, danas nije jasno ni kolike su mu ovlasti. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo