prognoza Dunje Mazzocco Drvar / Karantensko predviđanje: Vjetar će fijukati poprilično, a suho vrijeme odlično je za - viruse!

Image
Foto: pixsell
Image
Foto: pixsell

Kakvo nas vrijeme očekuje prognozira poznata RTL-ova prognostičarka, Dunja Mazzocco Drvar uz pučku izreku "Quatro aprilanti, quarant(en)a duranti!" Odnosno, "četvrti travnja što nam daje, četrdeset dana traje".

4.4.2020.
15:20
pixsell
VOYO logo

Kao da nije dovoljno to da su nam obaveze svakoga dana jednako raspoređene, promet jednako rijedak, redovi pred trgovinama jednako dugi, ljudi koji nas gledaju s malih ekrana jednako ozbiljni, sljedećih dana i scene koje gledamo kroz prozore izgledat će jednako.

Sve je neobično u ovoj situaciji, pa ipak, vrijeme se ponaša po jednoj od besmislenijih pučkih poslovica koja kaže da će vrijeme kakvo imamo na četvrtoga dana mjeseca travnja potrajati još četrdeset dana. Besmislena je zato jer travanjsko vrijeme gotovo nikad nije stabilno, a pogotovo suho.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, kad je sve oko nas već tako neobično i neočekivano, a što ne bi i vrijeme slijedilo upravo taj obrazac. Doduše, nisam uvjerena da će stabilno vrijeme izdržati baš 40 dana, ali za deset svakako mogu jamčiti. Uostalom, ni karantena ne traje toliko dugo kao što joj ime kaže.

Suho, do daljnjega

Jedna sramežljiva hladna fronta donijela nam je danas u unutrašnjost nešto više oblaka, a u cijeloj zemlji puše hladan sjeverni vjetar. Kiše nema. Sjeverac će vrhunac imati sredinom dana, reprizu sutra u isto vrijeme. Fijukat će poprilično, udari i do 55 kilometara na sat, u gorju više od 100.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Bura još jača, dakako, najjača tijekom noći kada na dobro poznatim dionicama pod Velebitom može udarati i do 145 kilometara na sat što znači da će promet i plovidba na tim dijelovima obale biti ograničeni, lokalno i prekinuti.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

To vam, nadam se, ne smeta jer ste uglavnom kod kuće, a vozite i plovite samo ako je baš nužno. Ovo sunčano vrijeme vjerojatno vas mami u izlazak, ali budite odgovorni. Štoviše, imajte na umu da je pred nama suho razdoblje u kojem će se dnevna vlažnost zraka kretati između 25 i 35 %. Naučili smo od epidemiologa da su to uvjeti u kojima se virusi šire lakše nego u vlažnom zraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri svojim kratkim šetnjama držite zato preporučeni razmak od dva metra, a svoje domove dodatno vlažite kako biste podignuli relativnu vlažnost u prostoru u kojem boravite na najmanje 40 %. To vam je najlakše učiniti tako da sušite rublje u prostoru u kojem boravite i spavate, a i samo pranje dobro će doći u borni protiv našeg nevidljivog napadača. Otvorite prozore, uživajte u mirisu trave i rascvjetalih voćki i prizorima proljeća u bojama.

Kad smo već kod trave, ovih je dana počela cvasti, a uz najavljeno stabilno i toplo vrijeme pelud trava će dosegnuti umjerenu i visoku koncentraciju i prije uobičajene sredine svibnja. Pripazite se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste pak alergični na brezu ili platanu, dobro vam je poznato da uz ovakvo lijepo proljetno vrijeme zapravo ne biste smjeli ni izlaziti u prirodu ni zračiti domove ni sušiti rublje na zraku. A za vrijeme epidemije, ne biste smjeli ni kihati.

Image

Sunce u Rijeci izmamilo je građane na plaže

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo