Život u Hrvatskoj / Karlovac je ponosan domaćin izbjegličkim obiteljima iz Sirije: Kako su se integrirali u društvo?

Samo u Hrvatsku u posljednjih je pet godina došlo 250 sirijskih izbjeglica

9.11.2020.
23:00
VOYO logo

Grad na četiri rijeke nije samo onaj u koji rijetko tko stane na putu prema moru, već je i grad koji je ponosan domaćin, mjesto stanovanja i novog početka za sirijske izbjegličke obitelji. Neki od njih novog poslodavca pronašli su upravo u Karlovcu.

Kako su se integrirali u društvo i kakav im je život u Karlovcu - doznala je Nataša Vidaković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako u pogonu tvornice vatrogasnih cijevi i spojnica u Karlovcu radi tek devet mjeseci, Naser je sa suprugom i četvero djece došao u Hrvatsku prije godinu i pol. Iako jezik još nije naučio, sa svladavanjem novoga posla - problema nije imao.

"Ako je čovjek odgovoran i pametan, posao se može brzo naučiti. Meni su trebala dva mjeseca. Uopće nisam imao problema i ugodno mi je na poslu. Radim u svojoj novoj zemlji, a svi kolege su srdačni i volim raditi s njima", rekao je Naser Al Fahel iz Sirije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kriza koja je promijenila Europu /

Točno pet godina od prvog velikog izbjegličkog vala u Hrvatskoj: Kako se mijenjao pristup krizi

Image
Kriza koja je promijenila Europu /

Točno pet godina od prvog velikog izbjegličkog vala u Hrvatskoj: Kako se mijenjao pristup krizi

Iako je i ovaj pogon zabilježio pad izvoza od čak 40 posto zbog pandemije koronavirusa, vlasnik ima samo riječi hvale za radnike iz Sirije.

"Vidim da je to bio dobar potez, jako dobar potez. Oni su se pokazali jako dobri radnici", poručio je Ivica Cvitković, vlasnik pogona IV-ER-vatrogasne cijevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sve je to zahvaljujući programu preseljenja sirijskih obitelji iz Turske u Hrvatsku koji s Vladom i MUP-om provodi Isusovačka služba za izbjeglice. A uz Karlovac, izbjeglicama su domaćini i Sisak i Zagreb.

"Republika Hrvatska je za ovih deset obitelji u gradu Karlovcu uredila deset stanova u vlasništvu države i oni se nalaze u tim stanovima", izjavio je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapravo svi na kraju krajeva od toga prosperiramo. Hrvatska je dobila nove građane, nove vrijedne radnike, nove, na kraju krajeva, osobe koje će plaćati porez, koji će doprinositi ovoj državi, a izbjeglice su dobile novi dom, priliku za novi život, priliku za bijeg od stvarnosti od koje su nažalost morali bježati", rekao je pater Stanko Perica, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u JI Europi.

Samo u Hrvatsku u posljednjih je pet godina došlo 250 sirijskih izbjeglica. Većina ipak ne želi ostati ovdje, već odlaze u druge zemlje Europske unije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo