'BOKS BARIJERE SU BESKORISNE' / FOTO Karlovačko naselje u potpunosti je potopljeno, mještani ljutiti: 'Gore je nego 2014.'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Neki mještani ljuti su na vlasti i njihove loša prognoze, koji su najavljivali vodostaje od oko 750 cm, no Kupa je u Karlovcu premašila 800 cm te još nije ušla u fazu stagnacije

18.9.2022.
12:54
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

U Ogulinu je poplavljeno dvadesetak kuća, voda je ušla u stambeni prostor, dio cesta je i dalje poplavljen, a za promet je zatvoren dio državne ceste D42 koji ide kroz grad, no kiše više nema i vodostaj Dobre opada, potvrđeno je u ogulinskom Stožeru Civilne zaštite.

Kako kaže gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, koji je na terenu, štete tek treba zbrojiti, ali procjena je da je najmanje 20 kuća poplavljeno u naseljima Kirasići, Podvrh Žegar i Vučići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu reći da je najgore prošlo, razina Dobre na očigled opada, ali će trebati sigurno cijeli dan da se povuče sa svih prometnica. U Ogulinu je danas sunčani dan i život se polako vraća u normalu, nakon naporne i neizvjesne subote", kazao je.

Image
vrijedno pomagali građanima /

Vatrogasci su zbog jakog nevremena odradili 117 intervencija u pet županija

Image
vrijedno pomagali građanima /

Vatrogasci su zbog jakog nevremena odradili 117 intervencija u pet županija

Posljedice izlijevanja i u ozaljskom kraju

Na području Karlovačke županije najkritičnije je na području grada Ozlja gdje je zbog poplave ugroženo 40-ak objekata a u gornjem dijelu Kupe, u najugroženijem dijelu općine Kamanje, rijeka je u padu oko pola metra, izvijestilo je u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trg, Levkušje, dio Donjeg Pokupja i Zorkovac na Kupi i dalje su odsječeni, jer se voda s prometnica sporo povlači, iako je vodostaj i četrdesetak centimetara niži nego sinoć, doznaje se od načelnika Stožera Civilne zaštite Stjepana Basara.

Danas se, kaže, “do poplavljenih sela može, ali u visokim čizmama”, pa stoga građanima i dalje pomažu vatrogasci s čamcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizvodno, u mjestu Koritnja i dalje postoji ugroza od rijeke Korane koja se ulijeva u Kupu i povećava njezin vodostaj.

Žurne službe su na terenu i rade na ispumpavanju vode te dostavi dodatnih vreća s pijeskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog vode na kolniku za sav promet je zatvoreno desetak državnih, županijskih, lokalnih te nerazvrstanih cesta.

U Karlovcu najgore prošli Brodarci

Brodarci, karlovačko naselje na Kupi, najgore je prošlo u izlijevanju rijeke iz korita. Mještani za Jutarnji list kažu kako se sinoć činilo da će sve biti u redu, međutim jutro im je donijelo vodu u dvorišta, ponegdje i kuće, možda je poplavljeno ili odsječeno stotinjak objekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prognoze su jučer bile dobre i izgledalo je da ćemo proći bez posljedica, no ujutro mi je u dvorištu bilo oko 60 cm vode", kazao je mještanin Ivan Petrunić, dodajući da se njemu čini da su prošli čak i gore od rekordne poplave iz 2014. godine. Tada je plavio čitav grad, ovogodišnja poplava zahvatila je uglavnom samo njih, u manjoj mjeri još neka naselja na drugim lokacijama.

Neki mještani ljuti su na vlasti i njihove loša prognoze, koji su najavljivali vodostaje od oko 750 cm, no Kupa je u Karlovcu premašila 800 cm te još nije ušla u fazu stagnacije, koja se ipak očekuje narednih sati. Boks barijere u Brodarcima su se pokazale potpuno nekorisnima, jer ih je vodni val doslovno pregazio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lošu prognozu u Hrvatskim vodam pravdaju obilnim padalinama u Gorskom kotaru i neočekivanim dolaskom tzv. sekundarnog vala.

Vodeni val ide prema Sisku i Petrinji

Vrhunac vodenog vala iz Karlovca ide nizvodno, prema Petrinji i Sisku, gdje je vodostaj Kupe u porastu. Na tom području stavljaju se boks barijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pričali smo s predstavnicima Hrvatskih voda i oni su dali umirujuću prognozu. Taj val se malo razlijeva i ne dolazi u takvom intenzitetu kao što je u početnom periodu očekivano. Vjerujemo da će sve proći u redu a zapravo i mi smo napravili sve pripreme koje su potrebne za eventualne nepogode", kaže Željko Tonković, vršitelj dužnosti načelnika petrinjskog Stožera civilne zaštite.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo