pjesma i procesije / Katolička crkva slavi Tijelovo: Vjernici imaju obavezu ići na misu, a onima koji ga ne slave - neradni je dan

U Hrvatskoj je državni praznik i neradni dan, a svečano je od rane zore u brojnim župama i crkvama

16.6.2022.
18:59
VOYO logo

Katolička crkva slavi Tijelovo kojim se prisjeća ustanovljenja Euharistije na Veliki četvrtak. Vjernici ga slave misama i procesijama. U Hrvatskoj je to državni praznik i neradni dan, a svečano je od rane zore bilo u brojnim župama i crkvama.

Pjesma i tijelovske procesije diljem Hrvatske - ulicama Rijeke, rijeka dirnutih vjernika. "Jako je lijepo, jako mi je drago što imamo ovu procesiju da malo pokažemo šta mi radimo u crkvi i kako slavimo ovaj veliki blagdan", kaže Andrija Traven iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom jutra svečano je bilo u najstarijoj župnoj crkvi u Rijeci. Na blagdan kada Katolička crkva slavi ustanovljenje Euharistije i sjeća se Isusove posljednje večere, mise se slave kao i nedjeljom.

"Ono što je bitno, to je da ste ljudi. Euharistija je upravo to. Euharistija je gozba ljubavi za čovjeka. Da možemo biti više ljudi. Da možemo biti bolji ljudi", objašnjava Sanjin Francetić, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Diljem Hrvatske /

Slavimo Tijelovo: Evo kako su izgledale tradicionalne procesije koje su okupile tisuće vjernika

Image
Diljem Hrvatske /

Slavimo Tijelovo: Evo kako su izgledale tradicionalne procesije koje su okupile tisuće vjernika

Središnje slavlje u Varaždinu predvodio je biskup Bože Radoš.

"Danas bih htio da s ovog blagdana ponesemo tri riječi. Tri riječi o božjoj, ali i o ljudskoj ljubavi. Bez kojih nema ljubavi. To je žrtva, to je dijeljenje, to je prisutnost", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se u procesijama na blagdan izlaže Presveti oltarski sakrament, u zagrebačkoj crkvi na Trešnjevci on je izložen trajno te je vjernicima klanjanje omogućeno svaki dan. Prvo je davne 1943. započeo nadbiskup Alojzije Stepinac.

"Euharistija koja je vrhunac i vrelo našeg vjerničkog života, evo na ovaj današnji dan i ovu svetkovinu, mi si nekako učvršćujemo tu vjeru koja nas snaži", kaže Vlado Razum, rektor kapelice Corpus Domini u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijelovo je jedan od četiri zapovijedana blagdana u Hrvatskoj. Katolički vjernici imaju obavezu ići na misu, a onima koji ga ne slave - neradni je dan.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo