kavopije na mukama / Skoro nema kile kave ispod 90 kn, a bit će još i skuplja. Razlog? Mraz pa suša u Brazilu, fali i brodova...

Image
Foto: Saša Miljević/Emica Elvedji/Damir Špehar/Pixsell

A tu je i porezno opterećenje kave koje premašuje 30%: 'To je recidiv iz vremena kad se kava smatrala luksuzom'

6.9.2022.
9:00
Saša Miljević/Emica Elvedji/Damir Špehar/Pixsell
VOYO logo

"Ajde da mi gorivo poskupi, al nemoj mi dirat' kavu. Još nek mi čokolada poskupi pa mogu umrit'. Zbog benzina mogu još ić na noge, al di će kavu dirat', ajme...", govori nam Aldo (34), rodom s Hvara koji živi i radi u Zagrebu. Primijetio da je kava u zadnje vrijeme poskupjela.

Ne samo u kafićima, gdje je veliki macchiato u središtu Zagreba i i 14 kuna, a u kvartovskim kafićima rijetko ispod 12 kuna, nego i dućanima. Provjerili smo cijene kave po dućanima i kilogram je u prosjeku između 90 i 100 kuna. Ima, i nešto jeftinije kave, ali sve rjeđe, dok pojedine vrste kave premašuju i 100 kuna po kilogramu. Tako se u ponedjeljak u pojedinim trgovinama Frankova ciglica prodavala po redovnoj cijeni za 25 kuna (ili skoro 100 kn/kg), Frankova jubilarna kava bila je 42 kuna u pakiranju od 400 grama (ili 105 kn/kg), Barcaffe se prodavao za 96 kn/kg, Arabesca Minas za 93 kn/kg, nešto jeftinije bile su Gloria Minas (88 kn/kg, Zlatna Džezva (95 kn/kg) te Anamaria Minas (88 kn/kg), dok je Lavazza Qualita Rossa dosezala cijenu i od 160 kn/kg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo na akcijama mogu se dohvatili kilogrami od oko 70 kuna. Pitali smo proizvođače što se krije iza poskupljenja te što slijedi. Iz Koordinacije proizvođača, prerađivača i distributera kave Hrvatske udruge poslodavaca potvrdili su, cijena sirove kave na svjetskom tržištu konstantno raste od početka 2021. godine.

Image
dvojno iskazivanje cijena /

Velika promjena od ovog ponedjeljka: Kava, pizza, plaća, mirovina... Sve će morati biti i u eurima

Image
dvojno iskazivanje cijena /

Velika promjena od ovog ponedjeljka: Kava, pizza, plaća, mirovina... Sve će morati biti i u eurima

U Brazilu prvo suša, pa mraz

"A to je povezano s izrazito dugim sušnim razdobljem u Brazilu, kao najvećem proizvođaču kave. Dodatni skok uzrokovan je pojavom mraza sredinom srpnja 2021. godine, također u Brazilu, da bi to u kombinaciji sa sušom tijekom prošle i ove godine značajno utjecao na urod 2022./2023., koji je uvelike ispod rekordnog uroda u sezoni prije", navode u svom odgovoru iz HUP-a u čijoj su koordinaciji predstavnici Francka, Nestlé Adriatica, Arabesce, Atlantica, Anamarije Company te Franje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mraz i dugotrajna suša razlog je što je na svjetskom tržištu manje sirove kave, to je potaknulo drastično povećanje cijena ove osnovne sirovine koja tijekom cijele godine poskupljuje te će s poskupljenjem i dalje nastaviti. "Naime, ovaj značajan troškovni udar porasta cijena sirovih kava za 100% na godišnjoj razini, dosegnuo je najveću razinu unatrag deset godina", naveli su iz koordinacije HUP-a.

Cijene se neprestano prate, ali već sad predviđaju da će dodatni rast cijena sirovih kava na svjetskom tržištu u narednom razdoblju ovisiti o količini padalina u zemljama uzgoja, prije svega Brazilu. "A padalina u Brazilu u zadnjih mjesec dana praktički i nije bilo, što se automatski reflektira na kretanje burzi prema gore, a shodno tome i nastavku ovako visokih cijena sirovih kava, jer ako ćemo svjedočiti ovako sušnom razdoblju i u nastavku ove godine, onda je urod 2023./2024. značajno ugrožen, što bi bio još jedan veliki udarac za proizvođače kave", navode u svom odgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell
Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell

'Visoki PDV kao da je luksuz'

A cijene dižu gore i poteškoće u opskrbnim lancima, manjak je radnika i posao se ne može normalno odvijati zbog utjecaja pandemije te manjka kontejnera i transportnih brodova, problema koji su i dalje aktualni što je dovelo do značajnog povećanja troškova brodarskog prijevoza koji su do pet puta veći.

"Moramo istaknuti i činjenicu kako Hrvatska i dalje ima poseban porez na kavu čime se destimulira konzumacija i to je recidiv vremena kada se kava smatrala luksuzom. Ovu vrstu poreza nema ni jedna država članica EU-a u našem okruženju, a kako te države primjenjuju i nižu stopu PDV-a na kavu (oko 9%), ukupno porezno opterećenje kave u Hrvatskoj je veće i do 30% u odnosu na susjedne zemlje", ukazuju na probleme oko kave iz HUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu, zbog ovakvog poreznog opterećenja, mnogi odlaze po kavu preko granice u susjedne zemlje, što smanjuje osobnu potrošnju ljudi u Hrvatskoj, a onda se to loše održava i na BDP, i sve to, navode u HUP-u, rezultira nekonkurentnošću Hrvatske u odnosu usporedive zemlje u okruženju. "Naš zahtjev je da se taj porez ukine i da se time omogući našoj industriji kave jednak tretman i pravednu tržišnu utakmicu s konkurentima u okruženju", navode u svom odgovoru.

Zbog svih ovih razloga, kažu da su morali korigirati cijenu kave iako su to odgađali koliko su mogli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napominjemo kako je povećanjem cijena finalnih proizvoda kompenziran samo dio cjenovnog udara prouzročenog enormnim porastom cijena sirovih kava", odgovorili su iz HUP-a

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo