skandal u vojsci / Kaznene prijave za vojne pilote koji su prevozili švercera! MORH tvrdi: 'U helikopteru nije bilo oružja'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Protiv vojnih pilota bit će podnesena i stegovna prijava te pokrenut postupak pred Vojno-stegovnim sudom

21.11.2019.
8:44
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Iz Ministarstva obrane oglasili su se o skandalu u Hrvatskoj vojsci koji se tiče trojice pilota koji su prije dva mjeseca, u vrijeme svojih već planiranih vojnih zadaća, u helikopteru prevezli osobu koja se dovodi u vezu s ilegalnom trgovinom oružjem.

"Nad civilnim osobama i dvjema djelatnim vojnim osobama provedeno je kriminalističko istraživanje Ministarstva unutarnjih poslova i Vojne policije zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela "nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari", opisano u članku 331. Kaznenog zakona te je protiv istih kaznene prijave podnijelo Ministarstvo unutarnjih poslova", odgovorili su iz MORH-a na upit Vijesti.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nad navedenim dvjema djelatnim vojnim osobama te još jednom djelatnom vojnom osobom Vojna policija također provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje u kršenje vojne stege, a radi se o neovlaštenom prevoženju civilne osobe u vojnom helikopteru tijekom planiranih letačkih aktivnosti.

"Na taj način počinjen je stegovni prijestup koji nije u svezi s počinjenjem bilo kakvog kaznenog djela. Na predmetnom letu nije prevoženo nikakvo ilegalno naoružanje niti je taj let predmet postupanja Ministarstva unutarnjih poslova", rekli su iz MORH-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"MORH i HV bez iznimke sankcioniraju svaki stegovni prekršaj"

Također, nadređeno zapovjedništvo je protiv djelatnih vojnih osoba iz sastava 93. zrakoplovne baze poduzelo odgovarajuće mjere sukladno Pravilniku o letačkoj službi u OS RH i Pravilniku o letenju vojnih zrakoplova te su im izrečene zaštitne mjere zabrane letenja, čime se gube materijalna prava vezano za letački dodatak.

"Po završetku kriminalističkog istraživanja Vojne policije, protiv djelatnih vojnih osoba bit će podnesena stegovna prijava i bit će pokrenut stegovni postupak pred Vojno-stegovnim sudom. S obzirom na to da je postupak još u tijeku, zbog tajnosti izvida nismo u mogućnosti izvještavati o detaljima niti iznositi osobne podatke o osobama obuhvaćenim kriminalističkim istraživanjem", navode u Ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju ističu kako "Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska bez iznimke poduzimaju mjere u skladu sa zakonskim odredbama te sankcioniraju svaki stegovni prekršaj i ponašanje izvan okvira dosljednog poštovanja zakona, normi i pravila".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo