POSLJEDICE KORONAKRIZE / KB Dubrava nespremna za pacijente? 'Imam dvoje djece, zar moram strepiti zbog dolaska ovdje?'

Otkad je bolnica prenamijenjena u tzv. Covid-19 centar ukinute su sve zdravstvene usluge za ostale pacijente

1.5.2020.
8:00
VOYO logo

Nezadovoljni liječnici poslali su nam fotografije odjela Poliklinike u Kliničkoj bolnici Dubrave prema kojima je upitno kako će on biti od ponedjeljka otvoren za pacijente.

VEZANE VIJESTI

No koordinator u KB Dubrava Ivica Lukšić objašnjava: ''Možda to ovdje odaje dojam nereda i da je sve u većem problemu nego što to zaista jest s obzirom na to da su ovdje sklonjene stvari iz onog drugog dijela koji se prilagodio za Covid-19 bolesnike''.

U zatvorenom krilu je gužva. Volonteri civilne zaštite razvoze namještaj. U rukama držimo sažeta razmišljanja 80-ak liječnika iz KB-a Dubrava koji izražavaju zabrinutost za budućnost bolnice u kojoj rade jer Uprava im se nije obratila s konkretnim planom. Primjerice, nije im jasno kako će proraditi poliklinika ili jednodnevna kirurgija kad su svi anesteziolozi i kardiolozi, nefrolozi, hematolozi, angažirani u Covid-19 centru, dakle u dodiru s virusom, a oni ne smiju u dodir s osjetljivim pacijentima Tko će raditi?

''Zato se i ide na postupno i planirano stavljanje u funkciju određenih specijalnosti u polikliničkom djelu, a zatim bi proradile, bude li povoljna epidemiolološka situacija, proradile bi jednodnevne kirurgije, dnevne bolnice, a u konačnici i pogon s bolničkim bolesnicima'', objašnjava Lukšić.

Proteklih mjesec dana od kad je bolnica prenamijenjena u tzv. Covid-19 centar, ukinute su sve zdravstvene usluge za ostale pacijente. ''I onda je bolnica Dubrava prestala postojati, taman u trenutku kad sam ja trebala ići na kontrolu. U tom trenutku smo ja, i pretpostavljam isto desetine drugih pacijenata, ostali u vakumu'', kaže nam jedna od pacijentica, koja je zamolila za anonimnost u strahu da si dodatno ne oteža položaj. Čeka kontrolu koju je trebala obaviti sredinom ožujka. U bolnici je 600-ak kreveta, ali van upotrebe. U proteklih mjesec dana kroz nju je prošlo 40 Covid-19 pacijenata.

''Mene je strahovito strah, zato što sam samohrana majka, imam dvoje djece, jedno je s posebnim potrebama, i uopće ta situacija u kojoj ja moram strepiti da li je meni bolje ili gore'', strahuje pacijentica.

Prije dva dana pacijenti i korisnici transplantacijskog programa KB Dubrava objavili su i otvoreno pismo u kojem izražavaju zabrinutost za svoje živote uslijed nedostupnosti medicinskih usluga: ''Kao kolateralne žrtve ostali smo bez bolnice koja je naš drugi dom pa usput, ostali smo i bez liječnika koji se doživotno brinu i liječe nas.

''Činjenica je da je cijeli sustav radio ipak u jednim promijenjenim okolnostima, na koncu i živimo u promijenjenim okolnostima pa tako i bolesnici i kolege ovdje iz bolnice, tako da mi je razumljivo pitanje i bolesnika i pitanje kolega'', kaže Lukšić.

Zatvaranjem KB Dubrava 400.000 građana ostalo je bez odgovarajuće medicinske skrbi. Jučer smo sat vremena čekali unaprijed dogovoreni intervju s Vilijem Berošem koji je više puta rekao da će svi pacijenti biti zbrinuti. Naposljetku intervju nismo dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo