KOLIKO IH NEDOSTAJE? / KBC Sestre milosrdnice traži medicinske sestre: Dok nove kolegice trebaju doći, razgovarali smo s onima koji su dežurali na Staru godinu

KBC Sestre milosrdnice objavio je natječaj. Traže više od 80 prvostupnika sestrinstva

31.12.2021.
19:00
VOYO logo

Danijela Kumpović je medicinska sestra na COVID intenzivnoj KBC-a Sestre milosrdnice gdje su najteži pacijenti. Najsretniji su kada ih kao danas - pošalju kući. Kaže, ponekad ih treba i šestero za mijenjanje položaja pacijenta s leđa na trbuh.

"Moramo nositi zaštitnu opremu koja nakon određenog vremena postane neudobna, znojimo se. Nakon određenog vremena nastaju i oštećenja na koži kada nosimo naočale, maske. U jednom dijelu pacijenata prisutna je pretilost – što je fizičko opterećenje za medicinsku sestru. Mi nekad osjećamo i tjeskobu jer mislimo - mogle smo još nešto učiniti, a nismo", objašnjava Kumpović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I druga sestra Danijela Rac provela je više od 20 godina na jedinici intenzivnog liječenja. Radila je i u KB Dubrava s COVID pacijentima.  

Image
RTL DOSJE /

Bili su superjunaci u bijelim kutama, a sada su meta uvreda i prijetnji: 'Zovu nas na telefone, proklinju nam obitelj'

Image
RTL DOSJE /

Bili su superjunaci u bijelim kutama, a sada su meta uvreda i prijetnji: 'Zovu nas na telefone, proklinju nam obitelj'

"Naravno da su liječnici važni, oni zapravo ordiniraju terapiju i liječenje pacijenata, ali sve terapijske postupke i sve ono što se radi, provode medicinske sestre. Ono što je bitno naglasiti je kontinuirana skrb medicinskih sestara, one su 24 sata uz bolesnika. I sve ono što se događa s pacijentom vide sestre i dojavljuju liječnicima", objašnjava Rac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pandemiji najviše nedostaje sestara i tehničara koje rade u jedinicama intenzivnog liječenja. Nadopunjuju se i trude da to pacijenti ne osjete. Pamte 2019. i godine prije - kada je kažu, bilo mirnije. 

"Navikne se čovjek, jednostavno to je kao i svaki drugi radni dan. Radite svoj posao, gledate da odradite najbolje što možete, da ostavite kolegicama sav potreban materijal da nisu zakinute, da ne bude da nema nečega, da pacijent ne osjeti da je Stara godina, Nova godina, produženi vikend", kazala je Ljiljana Jakopčić, glavna sestra Zavoda za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A te stare i nove godine trebale bi im biti lakše jer su u KBC-u Sestre milosrdnice raspisali natječaj za više od 80 prvostupnika sestrinstva. Zadnji dan ove godine zahvalio im je ravnatelj Davor Vagić. Heroji u novoj godini imaju slične želje.

"Sebi zdravlje i svim svojim kolegicama, svim drugima da se cijepe", poručila je Kumpović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim nam puno zdravlja. Kako nama, našim obiteljima tako i svim gledateljima RTL televizije", poručila je Rac.

"Ja bih da ovo prestane, da se svi vratimo na svoja radna mjesta i da živimo normalno", kazala je Jakopčić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 I da se radna mjesta koja su otvorena u ovoj bolnici popune što prije. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo