Tehnološko unaprjeđenje / Revolucija u zagrebačkom KBC-u: Stigao prvi robotski sustav! Roboti do sada operirali pet pacijenata

Sustav vrijedan 15 milijuna kuna financiran je iz EU fondova

23.5.2019.
16:57
VOYO logo

U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Zagreb u četvrtak je predstavljen novi robotski sustav u Nacionalnom centru za robotsku kirurgiju, koji je započeo s radom prije tri tjedna, a dosad je u sklopu edukacije liječnika operirano pet pacijenata.

U suvremenoj medicini sve više operativnih zahvata obavljaju roboti, a Hrvatska je svoj prvi robotski sustav, koji je stajao 15 milijuna kuna, nabavila uz pomoć bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljanju robota prisustvovao je i premijer Andrej Plenković koji je ocijenio kako se radi o velikom tehnološkom unapređenju hrvatske medicine, zahvaljujući kojem će pacijenti dobiti još kvalitetniju uslugu.

Hrvatskoj kao članici EU-a na raspolaganju su sredstva iz EU-ovih fondova, kako bismo tehnološki unaprijedili brojne hrvatske bolnice, pa će Vlada i dalje nastaviti s time, naglasio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

KBC Zagreb: Stigao prvi robotski sustav! Roboti do sada operirali pet pacijenata

Image

KBC Zagreb: Stigao prvi robotski sustav! Roboti do sada operirali pet pacijenata

Plenković je nakon predstavljanja kirurškog robota obišao jednu od operacijskih sala u operacijskom bloku Klinike za urologiju, te se susreo s liječnicima i medicinskim sestrama koji su nedavno uspješno obavili medicinski zahvat razdvajanja sijamskih blizanki.

Djevojčice koje su razdvojene u za hrvatsku medicinu povijesnom pothvatu, dobro se oporavljaju i napreduju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o novom robotskom sustavu, ministar zdravstva Milan Kujundžić podsjetio je kako je Hrvatska dosad u robotskoj kirurgiji 10-ak godina zaostajala za svijetom.

"U Centru će se educirati stručnjaci i iz drugih hrvatskih bolnica pa vjerujem da ćemo u godinama koje su pred nama vrlo brzo sustizati svijet u robotskoj kirurgiji", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tehnološki skok

Dosad je dvadesetak stručnjaka, urologa i abdominalnih kirurga, prošlo edukaciju, a Zagreb bi uskoro trebao postati i edukacijski centar za liječnike iz Graza, gdje također kupuju takav robotski sustav.

Predstojnik Klinike za urologiju Željko Kaštelan napomenuo je kako je dosad u sklopu edukacije obavljeno pet operacija, tri zahvata na bubregu i dva na nadbubrežnim žlijezdama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvođenje robotike u hrvatsko zdravstvo, kazao je, predstavlja veliki skok jer se radi o novoj tehnologiji koja omogućuje da kirurzi tijekom operacije budu precizniji, brži i efikasniji, a pacijenti se brže oporavljaju.

Danas se u svijetu uz pomoć robota najviše operiraju karcinomi prostate, ali i svi tumori u trbuhu i prsnom košu, te ginekološke operacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo