O naslijeđu Bandića i HDZ-a / Kekin o odluci suda o 'roditelj-odgojitelj': 'Čudno da Lovrić i Markić slave. Sud kaže da je to privilegija!'

Image
Foto: RTL

Zastupnica Nove ljevice objašnjava da je sud odlučio da je sporna samo hitnost mijenjanja mjere, da je odluka Tomaševićevih vlasti inače sasvim u redu

5.7.2022.
19:43
RTL
VOYO logo

O tome što na kritike usmjerene na zagrebačku vlast kaže saborska zastupnica i zastupnica u Gradskoj skupštini Nove ljevice, s Ivanom Kekin razgovarala je uživo za RTL Danas Ana Mlinarić.

Uoči dolaska na vlast, sadašnja vladajuća koalicija govorila je da su se za to godinama pripremali. Kako je moguće da im je sudski srušena jedna takva stvar kao što je slučaj s mjerom roditelj-odgojitelj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
crna lista? /

VIDEO Markić uzela mobitel i fotografirala 'nepodobnu' novinarku čije joj se pitanje nije svidjelo

Image
crna lista? /

VIDEO Markić uzela mobitel i fotografirala 'nepodobnu' novinarku čije joj se pitanje nije svidjelo

Kekin je odgovorila da je iznimno važno poslušati što je doista Visoku upravni sud rekao u obrazloženju odluke: "Danas je sud rekao da mjera roditelj-odgojitelj nije stečeno pravo, nego da je riječ o privilegiji kojoj je određenoj skupini građana dala bivša vlast Milana Bandića i HDZ-a."

Kekin je dalje objasnila zašto to naglašava: "Danas me je zbunilo kad sam vidjela da su tužitelji i njihovi predstavnici, gospodin Lovrić i gospođa Markić, slavili u medijima. Jer, oni zapravo, ono što su tvrdili, to sud nije potvrdio. Tužitelj je tvrdio kao i oporbene stranke u Skupštini da će se na sudu dokazati da je ovo stečeno pravo i da će sadašnja vlast morati ispunjavati sve obaveze koje su određene potpisom Milana Bandića."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali to nije točno. Danas je Visoki upravni sud rekao da mi imamo pravo mijenjati tu mjeru, da imamo pravo mijenjati i njezino trajanje i iznos koji se isplaćuje...", precizirala je Kekin.

Reporterka RTL-a ju je podsjetila da je sud rekao i to da im nova gradska administracija nije dala dovoljno vremena. Kako im se to moglo dogoditi na tako izuzetno bitnoj odluci, ako su se tako dugo pripremali za preuzimanje vlasti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, da, sud je rekao da smo mi našu odluku, koju smatra legitimnom, odlučili provesti prebrzo. Mi ćemo vidjeti što kažu u pisanom obrazloženju kako bismo novu odluku, koja će imati iste ciljeve kao i ova, jer je rečeno da su ciljevi legitimni, što prije donijeli i ona će samo ići tempom koji sud ocjenjuje da je razmjeran", pojasnila je Kekin.

"Iz onoga što je danas sud rekao, njima je to bila glavna zamjerka. Vidjet ćemo u nekim drugim dijelovima može li se to popraviti da to bude razmjernije... Mislim da je bitna jedna rečenica koju je danas rekla glavna sutkinja, da moramo pronaći ravnotežu između javnog interesa i legitimnih očekivanja korisnika. Ta rečenica je zanimljiva zato što je s jedne strane jasno rekla da je naša odluka da promijenimo mjeru roditelj-odgojitelj, u javnom interesu. To je ono što političari trebaju raditi, donositi odluke u javnom interesu. Ali je isto tako rekla, da u Hrvatskoj ljudi imaju pravo imati legitimna očekivanja da im se nastave ispunjavati privilegije, jer ovo je - sud je rekao - povlastica", kazala je Kekin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli razgovor pogledajte ovdje:

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo