vice kriv za sve / Kerum o splitskim izborima: 'Ovo je sve zbrda-zdola. Bio bi pravi fajt da su se pohvatali Puljak i Đogaš'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Oni su sličnih kvaliteta, profesije, visine, ideologije… Sve slično. To bi bilo lipo gledat da se oni hvataju, ja se tad ne bi ni kandidira'

27.6.2022.
12:12
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Željko Kerum, kandidat za gradonačelnika Splita i predsjednik HGS-a rezultate jučerašnjih izbora nije dočekao u svom stožeru, ali se oglasio putem društvenih mreža. Ispričao se medijima i rekao da nije u Splitu, već u Rogoznici.

Tim je putem pozvao novinare da, ukoliko žele, prisustvuju njegovoj press konferenciji u 11 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žele, glavu gori, ovaki Split zaslužuje Puljake i Đogaše", "Žele, kad je najpotrebnije bilo zašteka si. Nisam zadovoljan nimalo", "Ako će bit pršuta i sira dolazin", samo su neki od komentara na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konferencija nije započela u 11 sati, već nešto kasnije - nakon što je Kerum popio svoju jutarnju kavu. "Nije priša", objasnio je.

Kada je na press konferenciju stigao, zahvalio se svim ljudima koji su izašli na glasovanje "po onoj žegi" i obavili svoju građansku dužnost. "Nema veze za koga su glasovali, mislim ima veze… Ljudi koji su izašli glasovali su i izabrali pobjednika", kaže Kerum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče saziva gradskog vijeća, evidentno je i jasno da je gospodin Puljak sve isplanirao, odnosno njegov marketinški tim, i da su oni u startu znali po anketama kakvo ih stanje očekuje i da mogu računati na glatku pobjedu. Rekao bih da je tu najviše ispao naivan Vice Mihanović koji je olako dao ostavku svojih gradskih vijećnika i na kraju polučio jako loš rezultat", nastavio je.

Image
prvi rezultati u 21 sat /

Na izborima u Splitu prijavljeno sedam slučajeva kršenja izborene šutnje

Image
prvi rezultati u 21 sat /

Na izborima u Splitu prijavljeno sedam slučajeva kršenja izborene šutnje

Osvrnuo se i na SDP za koje tvrdi da su također "veliki gubitnici" - "jer je Centar preuzeo kompletnu ljevicu i sad ima većinu." Čestitao je i Domovinskom pokretu jer "za njih nitko nije očekivao da će ući u gradsko vijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja stranka, HGS, ima loš rezultat. Ja sam mojim ljudima rekao da očekujem da ćemo imati 3 vijećnika, a dobili smo 2", kazao je. Dodaje da će oni u gradskom vijeću biti oporba i "korektiv", odnosno kritičari koji će kontrolirati sve - "javne natječaje, nabavu, projekte i sve ono šta je."

Tvrdi da će sve argumentirano kritizirati, ali i pohvaliti ukoliko se radi o "nečem dobrom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glede predizborne kampanje, govori kako se nisu dobro pripremili. "Mi nismo imali nijedan jumbo plakat. Ja sam sinoć napisao da nismo čak ni bili spremni u tu utrku jer je bila izvanredna i na kraju rezultat nije toliko loš. Ostajemo u politici. Već smo tu 13 godina, bit ćemo i 16 ako se mandat završi do kraja", kazao je.

"Kad uđete u nešto, nije baš lako izići iz nečega. Uvijek u svemu postoji nužda. Ja nisam htio ići na ove prijevremene izbore ali oni su se desili. Smatram da je bolje da sam išao ja nego da sam potrošio nekog od mojih kolega. Smatram da je bolje da sam sad išao ja jer ja sam već sa iskustvom, imam iskustva svakakvog, životnog i tako dalje. Bolje da sam išao ja nego da su se oni potrošili", objašnjava kandidaturu Kerum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li svoje birače pozvati da glasaju za Đogaša, kazao je: "Ja ne želim nikome odmoć, a htio bi pomoć. Tako da neću davati izjave na tu temu jer ispada - kad nekome želiš pomoć, da si mu odnemogao. To je škakljivo i ne bih se htio izjašnjavati - ali moj stav se zna."

A glede kandidata koji ulaze u drugi krug, govori: "Obojica su ljevičari. Sličan im je svjetonazor, ideologija i ostalo. Pa neka se sukobe, neka argumentirano razgovaraju, pogotovo zbog toga što su oba znanstvenici, pa neka razgovaraju oko toga tko je veći znanstvenik i tko je napravio više doktorskih radova i tko je više napravio za zajednicu, društvo i sve ostalo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za neuspjeh desnice, Kerum optužuje Vicu Mihanovića: "Sigurno postoji dio publike birača koji je desne orijentacije a dao je glas Puljku. Sigurno postoji, inače ne bi imao 15 vijećnika. To je ono o čemu se mora zapitati Vice Mihanović. Neću reći HDZ, niti Đogaš. Ovo je poraz Vice Mihanovića, nije poraz HDZ-a ni Đogaša. To je njegov poraz. Jer on je rekao da daje ostavku za gradske vijećnike bez da je ikoga pitao. I što sad ima? Ima 6 gradskih vijećnika. HDZ ima 6 vijećnika zahvaljujući Vici Mihanoviću."

Nadalje, komentirao je i koliko je za desnicu potencijalno problematična novonastala situacija u splitskom gradskom vijeću. "Đogaš nije stranački kandidat. On nema iskaznicu HDZ-a. On je s njima u koaliciji, on je nestranački. Bude li Puljku nedostajala jedna ruka, pa prvi koji mu može dati je Đogaš, i to je najrealnije i najbliže jer su oni najbliže i svjetonazorski i ideološki", tvrdi Kerum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što će on nakon svega? "Ja ću nakon ovog radit. Do sad sam imao već dosta kritika od obitelji da 'Šta mi ovo treba?', ali ja od politike neću odustat", govori. Objašnjava i da će se nastaviti baviti turizmom.

Za kraj, kritizira same izbore: "Ovo je sve bilo zbrda-zdola." Smatra da izbori za vijeće nisu bili potrebni, i da bi interesantnije bilo da se radilo samo o izborima za gradonačelnika. "To bi bio pravi fajt, da su se pohvatali Puljak i Đogaš - sličnih kvaliteta, profesije, visine, ideologije… Sve slično, to bi bilo lipo gledat da se oni hvataju, ja se tad ne bi ni kandidira", kaže Kerum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne smatra da je rezultat izbora problem premijera Plenkovića - kaže da on ima previše obaveza da bi se bavio time, no smatra da je možda ovo "glas za uzbunu" jer Plenković "nema dobrog lokalnog šefa."

Tvrdi da je znao kako će ovi izbori završiti, da je sve bilo jasno od početka, pa je i on supruzi rekao: "Ne trebamo ni ić, znam šta će bit."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom kraju konferencije, a kako je zaželio jedan od Facebook komentatora, bilo je i zakuske. Svim prisutnima nesuđeni gradonačelnik rekao je tada "možemo se sad malo družit, ili kako tko hoće..."

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo