Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
BITKA S RIJETKIM TUMOROM

Kiarini roditelji: 'Ne smijemo gubiti vrijeme. Najbolje bi bilo da što prije sjednemo na avion i odemo u Ame...

Matea i suprug Valentino s nestrpljenjem čekaju sljedeći tjedan jer će Kiara u utorak otići na svoju posljednju radioterapiju

Helena Kolar/ 28.10.2021. u 16:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Kiara je borac", to je prvo što nam je rekla majka Matea Lambaš Goršić kada smo ponovno razgovarali s njom. "Meni je srce puno kada vidim kako ona nadnaravnom snagom i dječjom lakoćom ode u bolnicu i odradi sve. Ona meni iz dana u dan daje takvu energiju i snagu za daljnju bitku. To jednostavno riječima nije moguće opisati", nastavila je Matea.

Mladoj obitelji Goršić iz Tribunja život se okrenuo naopako sredinom kolovoza. Tada je šestogodišnjoj kćerkici Kiari dijagnosticiran iznimno rijedak zloćudni tumor na mozgu. Radi se o najagresivnijem raku mozga koji se iznimno teško liječi. Tumori se gotovo uvijek ponovno pojave, a najčešće korišteni tretmani, radioterapija i kemoterapija, nisu dugoročno učinkoviti.

Image
Svi za Kiaru

Kiara ima rijedak rak mozga no njezina obitelj neće odustati: 'Ja živo dijete neću zakopati. Borit ću se za nju!'

Image
Svi za Kiaru

Kiara ima rijedak rak mozga no njezina obitelj neće odustati: 'Ja živo dijete neću zakopati. Borit ću se za nju!'

Najbolja opcija je liječenje u SAD-u

Matea i suprug Valentino s nestrpljenjem čekaju sljedeći tjedan jer će Kiara u utorak otići na svoju posljednju radioterapiju u zagrebačkoj Klinici za tumore nakon koje se vraćaju kući u Šibenik.

"Super podnosi terapiju. Ona ni jednom nije osjetila umor, ni jednom nije osjetila mučninu, ni jednom joj nije bilo teško otići u bolnicu. Ona je to nekako sve u svojoj dječjoj naivnosti odradila", rekla nam je Matea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

No, završetak radioterapije je za malenu Kiaru tek završetak prvog poluvremena u utakmici života. Naime, unutar naših granica Kiara ima nula posto šanse za izlječenje jer se standardnom radioterapijom zapravo samo kupuje vrijeme. Izvan Hrvatske postoje različite kliničke studije, ali budući da se radi o eksperimentalnom obliku liječenja troškovi nisu pokriveni HZZO-om.

Image
Foto: Privatni album
Image
Privatni album

Izvor: Privatna arhiva

Upravo se čita

Image
NA JUGU ZEMLJE

Dva zrakoplova MiG-21 presrela civilni avion koji je ušao u hrvatski zračni prostor

"Čovjek si ne može zamisliti da je tako nešto moguće kada živite tako neki bezbrižan život. Ja i dan danas ne vjerujem potpuno da postoji nešto gdje ona nema šanse. Kada se proširi po cijelom tijelu kod, na primjer, nekog starijega uvijek postoji barem neka mogućnost, a kod nje nažalost u Hrvatskoj nema nade. Nema ničeg, jednostavno to je to", ispričao nam je Kiarin otac Valentin. 

Za Kiaru je najbolja opcija liječenje u SAD-u. Roditelji su je prijavili na četiri kliničke studije: u San Franciscu, Hustonu, New Yorku i Cincinnatju. S tri klinike je obitelj već u ozbiljnim pregovorima. Od našeg prošlog razgovora s obitelji Goršić dogovori s američkim bolnicama su se nastavili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Imali smo videokonferenciju s bolnicom u San Franciscu i imali smo dogovore s klinikom u Houstnu. Houston ima svoju neku internu politiku poslovanja bolnice. Oni ne žele nikakva mišljenja davati na daljinu. Žele napraviti kontrolni magnet, laboratorijske pretrage i reviziju tkiva tumora“, objašnjava Kiarina majka.

Liječenje u Americi je jedno od najskupljih opcija. Za samo taj jedan jedini pregled u Hustonu obitelj bi morala izdvojiti 42 tisuće dolara bez troškova avionskih karata, smještaja i svega što dolazi s tim. Okvirna cijena Kiarinog cjelokupnog liječenja je između dva i pet milijuna dolara no američki doktori ne žele dati konkretnu cijenu do završetka liječenja. "Nama roditeljima nije svejedno jer nemamo onda prostora za pregovaranje. Isto tako dobro je unaprijed znati koji su troškovi u pitanju jer je velika razlika između 2 i 5 milijuna dolara".

Matea i Valentin kažu kako je novac najmanji problem jer se iz svakodnevno dive dobroti hrvatskih građana koji su uz pozive na humanitarni broj i uplate na račun Crvenog križa i GoGetFunding počeli pokretati i samostalne akcije za Kiaru. "Ja vjerujem da novac neće biti nikakva prepreka i da će se prikupiti. Kada vidimo da se iz dana u dan samo nižu humanitarne akcije, da se sve više i više ljudi uključuje nesebično da bi njoj pružili šansu", kaže nasmiješena Matea.

Image
Foto: Facebook
Image
Facebook

Izvor: Facebook

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Do prošloga petka, na Kiarin sedmi rođendan, prikupljeno je 5.042.912,81 kuna i upućeno je oko 106 tisuća poziva. To je iznosa u koji nije ubrojena i pomoć koju će dati "Mila za sve". Oni će maksimalnim mogućim iznosom, s oko tri milijuna kuna, podržati akciju za Kiaru. "Ako gledamo taj minimum od dva milijuna dolara, mi smo na dobrom putu jer kada se to sve zbroji prešli smo polovicu, a ako nam treba maksimalnih milijuna dolara onda smo nažalost još miljama daleko", dodaje Mateja.

Zapravo najveća prepreka na putu ove četveročlane obitelji je hoće li kliničke studije uopće prihvatiti Kiaru budući da po ciklusu primaju dvoje do troje djece. "Neke vas u samom startu odbiju jer ne primaju inozemne pacijente. Ove tri s kojima smo ostali u pregovorima oni primaju inozemne pacijente, ali ne znamo redoslijed zaprimanja pacijenata, tko tu ima prednost. To nigdje javno ne piše. Po pitanju toga nisu transparentni. Znamo da postoje liste čekanja", objašnjava Matea.

Početkom prosinca Kiara ide na kontrolni magnet koji će zatim biti poslan u američke klinike. "Nakon tog kontrolnog magneta ćemo više znati gdje krenuti, kako krenuti i upustit ćemo se u tu avanturu života da ju spasimo i damo šansu".

Budući da se radi o vrlo agresivnom karcinomu koji se brzo širi i teško tretira od velike važnosti je brza reakcija. "Tumor se nakon zračenja na neko vrijeme i primiri, ali se vrlo brzo vrati, a onog trena kada se vrati šanse s borbom s njim su nikakve. Ne smijemo gubiti vrijeme. Najoptimalnija situacija bi bila da mi nakon magneta što prije sjednemo u avion i odemo za tu Ameriku", kaže Kiarina majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Od nježne i plahe djevojčice nastao je veliki borac. Matea kaže kako se svaki dan čudi koliko Kiara dobro prihvaća cijelu situaciju. "Ja znam da je njoj teško, da ona možda ima nekih trenutaka kada ona nama ne želi reći da ju muči. Ona meni kaže: 'Mama idem ti ja malo glavu slikati, vidimo se poslije'. To je ono što sam ja željela da ona sačuva. Da ona svoj dječji duh, veselje, maštu sačuva. Ne opterećujemo je nepotrebnim informacijama jer na kraju krajeva dijete od sedam godina to ne može procesuirat".

Image
Foto: Privatni album
Image
Privatni album

Izvor: Privatna arhiva

Kaže kako je Kiara svjesna je činjenice da je išla na operaciju i kroz svoju dječju nevinost zna da je "zločesta kuglica" izvađena i da su terapije popratne stvari kroz koje mora prolaziti kako bi bila još zdravija. "Ona zna da je bolesna iako nam svaki dan ponavlja: 'Mama nemoj se tako brinuti, ja sam ti zdrava djevojčica'. Ja bi njoj već sad mogla neke stvari drugačije objašnjavati, ali znam da bi ona onda noćima i danima to promišljala. Ne želim da se opterećuje. Te brige su nešto o čemu će se mama i tata pobrinuti  da bi ona mogla živjeti u svojoj dječjoj nevinosti", ispričala je Matea.

Kiara će po povratku u Šibenik krenuti u školu ako će joj zdravstveno stanje to dopustiti. Njezina učiteljica i škola su se u potpunosti prilagodili situaciji pa će tako do polaska u Ameriku pohađati nastavu u mjeri koju će moći fizički izdržati. Ako Kiara uspije započeti s eksperimentalnom terapijom bit će prvo hrvatsko dijete kojoj je s takvom dijagnozom doživjelo dolazak u SAD. "Ja vjerujem da će Kiara biti prva. Vjerujem i znam iz dubine svoje duše da će ona uspjeti. Ona je već sada toliki simbol ponovnog ujedinjenja Hrvatske, ona je nespojive spojila", kaže Matea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Put do liječenja će biti težak i trnovit za malenu Kiaru, mlađu sestricu Vitu, Mateju i Valentina. "Osjećam da će nakon ove oluje i kiše doći sunce. Kiara će pobijediti! Onda više ne pobjeđuje samo moja Kiara nego i naša Kiara od svih onih koji su rekli: 'Kiara mi nesebično vjerujemo u tebe!'", nada se Kiarina majka Matea.

Za Kiaru i njezinu borbu za život pokrenuta je humanitarna akcija Crvenog križa, a pomoći možete pozivom na broj: 060 9003 ili donirajte uplatom na račun:

Svrha plaćanja: 'Pomoć za Kiaru'

Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Šibenik

IBAN: HR7823900011500216860

Model: HR 02

Poziv na broj: OIB uplatitelja

Za uplate iz inozemstva: BIC (SWIFT) CODE: HPBZHR2X

Helena Kolar/ 28.10.2021. u 16:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
još jedan opoziv

Ovaj proizvod povlači se iz trgovina jer sadrži hepatitis E virus

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba