problematično kadroviranje / Kinder ne želi čekati nasljednika, traži trenutno razrješenje. Novi sukob Milanovića i Banožića sve izvjesniji

Kinderova budućnost po zakonu ovisi o dogovoru Milanovića i ministra obrane Marija Banožića

2.10.2022.
19:30
VOYO logo

Novi zaplet oko smjene šefa Vojne obavještajno - sigurnosne agencije. Ivica Kinder ne želi čekati dogovor politike oko nasljednika nego traži razrješenje odmah. Premijer ne odstupa od ideje da se prvo pronađe njegova zamjena, dok predsjednik ima drugu ideju - pa je novi sukob sve izvjesniji.

Šef Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Ivica Kinder ne želi više ostati na dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobio sam njegov osobni dopis od petka kojim traži da ga se razriješi. Poslao ga je meni, kao vrhovnom zapovjedniku i Plenkoviću kao predsjedniku Vlade. I što ćemo sad?", kazao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Iz Vlade nisu potvrdili da je dopis stigao. Ostaju pri premijerovom stavu od prije 6 dana - smjena tek kad se pronađe zamjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogovorit ćemo se da njegovo razrješenje stupi na snagu onaj dan kad se dogovorimo o osobi koja će ga zamijeniti", poručio je Andrej Plenković (HDZ), predsjednik Vlade.

Ništa drugo nije ni realno, tvrdi vojni analitičar Igor Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad bi se njega stvarno razriješilo prije odabira i provedbe procedure o nasljedniku, ostavilo bi se VSOA-u bez čelnog čovjeka, što je neprihvatljivo", tvrdi Igor Tabak, vojni analitičar i urednik portala Obris.hr.

Image
Predsjednik RH /

Milanović o smjenama u VSOA-i: 'Premijer se godinu dana pravi mrtav, kao da to njegov ministar može'

Image
Predsjednik RH /

Milanović o smjenama u VSOA-i: 'Premijer se godinu dana pravi mrtav, kao da to njegov ministar može'

Dakle, Kinderova budućnost po zakonu ovisi o dogovoru Milanovića i ministra obrane Marija Banožića, dvojca koji se dosad ni oko čega nije dogovorio. Naprotiv, i danas stižu nove optužbe za kršenje zakona. I to zbog HDZ-ovog zastupnika Ante Bačića - koji je upisao vojno učilište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Banožić je potpisao protuzakonitu odluku prema kojoj svog pulena Baću iz Sabora, suputnika onog kombija, kombinatora koji je išao iz Splita u Osijek polagati doktorat. Došao tamo dobar dan, ja bi doktorat, ja sam iz HDZ-a. Dobar dan jeste nešto napisali? Ne, ali imam ispričnicu, sad ide u ratnu školu", izjavio je Milanović.

Ni Banožić, ni Bačić na optužbe nisu odgovorili, a vrhovni im zapovjednik poručuje: neće Bačić tek tako na školovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobno ću zabraniti ulazak tim ljudima u prostorije Hrvatske vojske. Bit će njegova slika tamo. I bit će naređeno i zapovjeđeno da ne može ući u vojarnu", kazao je predsjednik Milanović.

Umjesto da se dogovore oko ravnatelja VSOA-e, Milanović i Banožić stvaraju nove prijepore. No, postoji osoba koja to može presjeći, misli Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je pitanje između predsjednika države i predsjednika Vlade, dakle, mandatara, a ne ministra", tvrdi Tabak.

Na istoku je rat, Rusi prijete eskalacijom, a na našem teritoriju nad vojarnom lete dronovi o kojima se još uvijek ne zna jesu li špijunski ili civilni. A za to vrijeme najveći problem hrvatskih oružanih snaga je, čini se, kadroviranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo