neispravan lijek / Kineski farmaceutski div povlači sva cjepiva s tržišta: Ima li Hrvatska razloga za zabrinutost?

Image
Foto: Thinkstock

Policija je najavila uhićenja 18 izvršnih direktora uključujući i šeficu kompanije Gao Junfang

9.8.2018.
19:45
Thinkstock
VOYO logo

SVa cjepiva kineskog farmaceutskog diva Chanchun Changsheng Life Sciences povlače se s kineskog i inozemnih tržišta zbog svoje neispravnosti, izvijestila je danas agencija AP. 

Nadležno kinesko regulatorno tijelo zaustavilo je proizvodnju još prošlog mjeseca, ali na internet su procurili dokumenti iz kojih proizlazi da je ono za situaciju s cjepivima znalo još prošle godine, ali nitko nije reagirao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je najavila uhićenja 18 izvršnih direktora uključujući i šeficu kompanije Gao Junfang. 

IZ HALMED-a za Tportal navode kako bi se sporno cjepivo moglo nalaziti i u Hrvatskoj, te da ima odobrenje za stavljanje u promet dano od strane HALMED-a ili Europske komisije te cjepivo koje ima odobrenje za paralelni uvoz ili odobrenje za paralelni promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cjepivo se, u skladu sa Zakonom o lijekovima, može nalaziti u prometu u Hrvatskoj temeljem suglasnosti HALMED-a za izvanredno unošenje ili uvoz iz druge države, što se provodi u slučajevima kada na našem tržištu nije dostupno cjepivo koje je nužno za zaštitu zdravlja bolesnika. Nijedno cjepivo proizvođača Changchun Changsheng Life Sciences nema odobrenje odnosno suglasnost za stavljanje u promet u Hrvatskoj te se, ni po jednoj od navedenih zakonskih osnova, cjepiva predmetnog proizvođača ne nalaze u prometu u Hrvatskoj', stoji u odgovoru HALMED-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo