Tko će ga plaćati? / Kino Europa dodijeljen KIC-u, no još se ne zna kome će pripasti kafić: Potiho zaposlen bivši šef HAVC-a

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

U vrijeme zatvaranja kina, mnogi su pretpostavljali da je prava meta kafić kina koji se nalazi na unosnoj lokaciji

24.4.2020.
20:57
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Odluka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da dodijeli kino Europa Kulturno informativnom centru izazvala je mnoge reakcije u javnosti.

Program kina sada je u rukama bivšeg šefa HAVC-a Danijela Rafaelića, koji je uz redatelja Branka Ištvančića, potiho zaposlen u KIC-u, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka o dodjeli kina Europa KIC-u donesena je na preporuku Gradskog ureda za kulturu koji vodi spisateljica Milana Vuković Runjić, koja se s Rafaelićem često pojavljivala u TV emisijama.

"Poprilično je logično da kino Europu preuzme baš KIC", izjavila je Vuković Runjić na konferenciji u Muzeju suvremene umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javni natječaj nije bio raspisan, a nije bilo ni hitne sanacije na kojoj je inzistirao Bandić.

"To je kao model kada gradska ustanova "August Cesarec" upravlja Kinotekom pa se sada gradsko kino prepušta gradskoj ustanovi na upravljanje. Zato nije bilo ni natječaja. Vodeći se tim modelom, smatramo da ova ustanova posao može kvalitetno raditi jer se i u drugim situacijama na sličnim projektima pokazala uspješnom", poručila je Vuković Runjić i dodala da "KIC ima i svoje kino i programe pa se išlo na tu priču".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program Kinoteke trenutno je u rukama filmskog kritičara Marija Kozine, koji je HAVC napustio u vrijeme Rafaelićeva mandata.

Kinoteka godišnje ima oko osam tisuća posjetitelja, naspram približno 120.000 posjetitelja kina Europa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operativni troškovi Kinoteke pokrivaju se iz gradskog proračuna, a uskoro i kina Europa.

Prethodni zakupnici, Zagreb Film Festival, su u obnovu kina uložili oko pet milijuna kuna. Mnogi se logično pitaju je li to dovoljno da im se automatizmom produlji ugovor, no šef ZFF-a Boris T. Matić kaže kako su samo htjeli transparentnu priliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo uspješan model koji je Grad koštao nula kuna, a služio je građanima i osvojio je nagradu za najbolje europsko kino. Iako smo imali pravnu osnovu za produljenje ugovora, bili smo spremni ići i na natječaj. Možda uskoro otkrijemo zašto nam je to onemogućeno", rekao je Matić koji tvrdi da su Gradu nudili da zajedno ulože u dodatnu sanaciju kina, ali umjesto odgovora, dobili su rješenje o neproduživanju ugovora te su uskoro bili prisiljeni napustiti kino.

Prema procjeni koju je Večernji list objavio prošle godine, ako Grad Zagreb i dalje namjerava aplicirati na fondove EU kako bi obnovio zgradu kina, ono bi moglo ostati zatvoreno još nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga se postavlja pitanje kojim će to programom u zatvorenom kinu upravljati novi voditelj programa?

Postoji i mogućnost da KIC ranije useli u kino i time demantira tvrdnju koja je građanima plasirana u vrijeme njegova zatvaranja, a to je da se zbog njegova stanja unutra ne mogu prikazivati filmovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme prosvjeda protiv zatvaranja kina, mnogi su pretpostavljali da je prava meta kafić kina koji se nalazi na unosnoj lokaciji, u samom centru grada. Nagađalo se da je među zainteresiranima i Tomo Ricov koji vodi kafić KIC-a te čija je sestra Jelena Ricov savjetnica zagrebačkog gradonačelnika.

Ukoliko se kafić ustupi privatniku, a istovremeno troškove kina pokriva Grad Zagreb to bi svakako bila nepovoljnija računica od one u kojoj je kafić bio stavljen u financijsku i logističku službu kina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, trošku će se dodati i unajmljeni stan od 264 kvadrata u Deželićevoj ulici koji bi trebao služiti kao ured KIC-a.

Petar Bujas, ravnatelj KIC-a, komentirao je nove suradnike te kako će izgledati budućnost kina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"KIC vidi kino Europu kao javno kino otvoreno za sve relevantne filmske inicijative, uključujući festivale koji su se i prije održavali u kinu, ali i neke nove. Pri tome, odgovorno tvrdim da će se i dalje moći održavati Zagreb Film Festival, naravno ako organizatori to budu htjeli. S naše strane nastojat ćemo svima ponuditi dobre uvjete najma, primjerene financijskoj krizi u kulturi. Također, imat ćemo i vlastite filmske programe u smislu promoviranja umjetničkog filma ali i hrvatske filmske baštine. Kolege Rafaelić i Ištvančić zaposleni su kao viši stručni suradnici temeljem mojeg prijedloga zbog njihove profesionalne biografije, a što je odobrilo Upravno vijeće KIC-a", izjavio je Bujas.

Unajmljeni stan, kaže, dobili su putem javnog natječaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prostor u Deželićevoj koji spominjete Grad je unajmio putem javnog natječaja i koristit ćemo ga za ured KIC-a. Za to sam poslao zahtjev prije odluke o kinu Europa", rekao je Bujas za Večernji list.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo