simbol otpora / Kirurg za RTL Danas o tadašnjim uvjetima u vukovarskoj bolnici: 'Morali smo racionalizirati sve što smo imali'

'Morali smo se snaći. Bila je to improvizacija', opisao je kirug teške dane u podrumu bolnice

17.11.2021.
21:00
VOYO logo

Vukovarska bolnica ispred koje je večeras počelo obilježavanje simbol je otpora. U nemogućim uvjetima, liječnici su spašavali ranjenike, a puna tri mjeseca trajala je nadljudska borba za svaki život.

Na ratne strahote podsjeća Mjesto sjećanja Vukovarska bolnica 1991. koje se nalazi upravo u podrumu. Ispred bolnice za RTL Danas o svemu je progovorio svjedok vremena, liječnik koji i danas radi u Vukovaru.

''Mi smo bili 3 mjeseca zatvoreni u podrumu i nismo ni izlazili van. Sve do 20. kad je krenulaevakuacija ranjenika. Bio je hladan i sunčan dan i prvo što mi je upalo u oči je da nema više ni jednog drveta ni cvrkuta ptica'', izjavio je voditelj Odjela kirurgije u vukovarskoj bolnici i ratni liječnik Zoran Aleksijević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnik kaže kako su u onim teškim danima radili koliko su mogli, kronično je tada nedostajalo kirurga, anesteziologa i potrošnog materijala, prisjeća se kirurg. 

Image
konceptuala /

Jedan je hrvatski grad konačno dobio Tuđmana koji liči na sebe i izliven je u metcima. Pričali smo s umjetnikom

Image
konceptuala /

Jedan je hrvatski grad konačno dobio Tuđmana koji liči na sebe i izliven je u metcima. Pričali smo s umjetnikom

''Morali smo se snaći. Bila je to improvizacija. Morali smo racionalizirati sve što smo imali da pokušamo sve ranjenike, a bilo ih je 400-500, da dobiju bar nešto. A poslije kad više nismo imali ništa, probali smo opet izmišljati.To su jako stručne i komplicirane stvari, što sam ja morao izmišljati ne bi li spasio nekom ruku ili nogu. Ne ponovilo se'', kazao je Aleksijević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarska bolnica danas je drugačija i jedan od najboljih ortopedskih centara u zemlji. Kirurg svjedoči da kad se vratio 1997. u bolnici su krenuli u daljnju misiju, da se bolnica opremi i da se dovede ono najvrijednije - liječnici. 

''Da dovodemo mlade ljude koji će tu ostati. Da im damo specijalizaciju i najvažnije, da ih naučimo etici i empatiji'', kazao je Aleksijević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo