govorila u un-u / Kitarović: 'Jake institucije ključne su za napredak društva, izbjeglička kriza pokazala je da ih Hrvatska nema'

Image
Foto: AP Images

Sudjelujući na interaktivnom panelu 'Izgradnja učinkovitih, odgovornih i uključivih institucija’ u okviru summita o održivom razvoju za razdoblje nakon 2015. Grabar-Kitarović je rekla kako slabe institucije vode k nepravdi

27.9.2015.
21:40
AP Images
VOYO logo

Hravtska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u nedjelju u UN-u kako su odgovorne i uključive institucije, dobro upravljanje, vladavina prava i poštivanje ljudskih prava, temelj napretka i sigurnih društava te kako najnovija migrantska kriza u Hrvatskoj svjedoči da nemamo jake, zajedničke institucije koje mogu reagirati na sigurnosne ugroze, priopćio je ured predsjednice.

Sudjelujući na interaktivnom panelu 'Izgradnja učinkovitih, odgovornih i uključivih institucija’ u okviru summita o održivom razvoju za razdoblje nakon 2015. Grabar-Kitarović je rekla kako slabe institucije vode k nepravdi, ekonomskoj ranjivosti i ugrozama sigurnosti koje vuku društva dublje u siromaštvo i nesigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prirodne katastrofe i nasilni sukobi izazivaju migracije i predstavljaju posebne izazove za institucije da pruže bitne usluge. Trenutačna migrantska kriza tijekom koje je preko 75.000 izbjeglica i migranata ušlo u Hrvatsku u razdoblju od samo jednog tjedna podupire činjenicu da još uvijek nemamo jake, zajedničke institucije koje mogu odgovoriti na sigurnosne ugroze”, rekla je Grabar-Kitarović, kako navodi priopćenje.

Istaknula je i kako građani traže veće sudjelovanje u javnim poslovima i zahtijevaju da vlade budu odgovornije i učinkovitije te kako je Hrvatska kao članica Partnerstva za otvorenu vlast odgovorila na te zahtjeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naše vlastito iskustvo pokazalo nam je važnost izgradnje učinkovitog sustava za proračun i praćenje rashoda, kao i učinkovitih sredstava za borbu protiv korupcije. Odgovorna vlada zahtijeva visoke etičke standarde i pravila ponašanja za javne dužnosnike. Iz tog razloga Hrvatska kontinuirano poboljšava strateške okvire za borbu protiv korupcije”, naglasila je, prema priopćenju.

Rekla je kako su djelotvorne, odgovorne i uključive institucije ključne za razvoj privatnog sektora. “Privatni sektor glavni je pokretač radnih mjesta i napretka i u tu svrhu zahtijeva stabilno poslovno i investicijsko okruženje na temelju kontroliranih i predvidljivih zakona, ekonomski pravedne raspodjele resursa te nulte stope tolerancije prema korupciji”, kazala je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je ostvarila brojna poboljšanja u transparentnost i odgovornosti institucija, od donošenja Zakona o pravu na pristup informacijama do uspostavljanja Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, istaknula je hrvatska predsjednica rekavši kako je “otvorena vlada s odgovornim, transparentnim i uključivim institucijama proces koji zahtijeva stalnu i trajnu obvezu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo