dani medijske pismenosti / Klinci znaju što su 'fake news', ali smo daleko od medijske pismenosti: Hrvatima mršava trojka!

Za lažne vijesti, doznali smo kad je Trump postajao predsjednik, a danas i mala djeca u Hrvatskoj znaju što označava termin - fake news

13.4.2018.
19:07
VOYO logo

Daleko smo ipak od medijske pismenosti. Prema istraživanju UNICEF-a i Agencije za elektroničke medije, hrvatski građani daju si mršavu trojku. Zato su danas otvoreni Dani medijske pismenosti.

O nasilju i sigurnosti na interentu - šestaši već dosta znaju, a nepoznanica im nisu ni lažne vijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje Unicefa i agencije za el. medije pokazalo je da 81 posto građana smatra da se djecu ne poučava dovoljno o utjecaju medija. Medijska pismenost
u sklopu eksperimentalne kurikularne reforme od jeseni se uvodi u različite predmete.

"Od matematike i informatike i drugih predmeta i međupredmetnih tema gdje se govori o tome kao čitati informaciju kako je procijeniti i vrednovati što je jako važno u borbi protiv ovih lažnih vijesti", smatra Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki naglasak stavlja se i na problem medijskog nasilja te sigurnosti na internetu. Uz škole i roditelje, za edukaciju o medijskoj pismenosti odgovorni su i sami mediji.

"Ono što mi želimo poticati kao ministarstvo nadležno za medije jest i odgovornost medija koji nisu prvi, ali mogu mnogo napraviti u vezi medijske pismenosti", izjavila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako svi budu slijedli primjer iz ove učionice, mršava trojka iz medijske pismenosti mogla bi se pretvoriti barem u čvrstu četvorku, ako već ne peticu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo