sjednica uživo / Rasprava o Agrokoru na sjednici, Sinčić: 'Agrokor je država u državi, gdje je prijava za ministra Marića?'

U Saboru je zasjedao Klub HDZ-a na kojemu je bio i Andrej Plenković, službenih informacija o temi rasprave nema, no za pretpostaviti je da se radi o zakonu koji se odnosi na Agrokor

31.3.2017.
9:41
VOYO logo

U Hrvatskom saboru u petak zasjeda Klub HDZ-a na kojemu je i premijer Andrej Plenković, službenih informacija o temi rasprave nema, no za pretpostaviti je da se radi o zakonu koji se odnosi na Agrokor, to jest prijedlogu zakona o sistemski važnim tvrtkama koji bi Vlada danas treba poslati Saboru u hitnu proceduru i o kojem bi, po neslužbenim najavama, zastupnici odlučivali već ovaj vikend.

Da će taj zakonski prijedlog ići u petak, najavio je u četvrtak navečer predsjednik Sabora Božo Petrov kad je, nešto prije ponoći, izašao sa sastanka u Banskim dvorima na kojem se finalizirao nacrt spomenutog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Banskim dvorima u četvrtak je održan sastanak premijera Plenkovića i ministrice gospodarstva Martine Dalić o nacrtu zakona o sistemski važnim tvrtkama, na kojem su bili i Božo Petrov i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Nakon desetominutne stanke, prvi je govorio Gordan Maras iz kluba zastupnika SDP-a koji je načeo temu Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani traže odgovore, Klub je svjestan situacije. Ostaje briga za ljude koji tamo rade kao i za dobavljače. Želimo jasno reći, kada govorimo o zakonu uz Agrokor, Klub SDP-a neće dozvoliti da ijedna kuna duga padne na leđa naših sugrađana. Zato nismo zadovoljni s najavama gdje bi država trebala preuzeti rizik poslovanja tvrtke."

Nakon njega, uslijedio je govor, predstavnika kluba Živi zid koji se žestoko obrušio na temu Agrokora, rekavši kako je to "država u državi". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Agrokor nam je u krizi, moram reći da je Agrokor država u državi, često se tako ponašao. Za Agrokor često nisu vrijedila pravila. Kriza se nazirala krajem prošle godine kada se šuškalo o prodaji Jamnice. Agrokor je neodrživ kao takav već neko vrijeme. To je slom i postojeće monetarne i fiskalne politike jer pokazuje da nitko ne može na taj način vraćati kredite, tj. dobivati kredite po takvim kamatama.

Lako je bilo poslovati godinama kada je država, treba još istražiti, pogodovala na sve načine, kada su se otvarale bilance, lako je tako plutati. Zakoni za Agrokor nisu važili. Što se tiče bonova, imamo izjave ministara da je to protuzakonito desetak godina. Svi smo svjesno gledali kako se krši zakon i kako naše institucije govore da se krši zakon.
Očito je Agrokor država u državi koja može što hoće. Gdje je prijava za ministra Marića? Rješavajmo probleme sustavno. Zaključujem da je na ovom pitanju pao
proračun, zbog ovoga bismo mogli zapasti u jednu recesiju i jednostavno je ovakva projekcija koju ste izglasali neodrživa - dugoročno." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miro Bulj iz Kluba zastupnika MOST nezavisnih lista koji se žestoko obrušio na Marasa nakon što je Maras tijekom Buljeva govora počeo upadati u riječ.

"Pogodovalo se tajkunima i onima koji sada imaju dvorce kao Todorić. Sve vlade su pogodovale politički stvorenim tajkunima tako da opravdanje od kolege Marasa ne stoji. Pitale su me blagajnice što će sada biti. Marasa to nije briga! Most je branio nacionalne interese, a u ovom slučaju ćemo braniti interese Agrokora", zaključio je Bulj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo