Gorući problem / Klub žena IDS-a upozorio na problem obiteljskog nasilja: 'U potpunosti je izostala reakcija institucija'

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Ističu da su karantene i kućne izolacije "zarobile" mnoge žene u vlastitom domu s nasilnim partnerima

21.9.2020.
15:58
Shutterstock
VOYO logo

Uoči Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Klub žena IDS-a u ponedjeljak je ocijenio da je jedan od gorućih problema društva obiteljsko i rodno uvjetovano nasilje, a pandemija i koronakriza mogu rasplamsati nasilje nad ženama.

"Poznato je pravilo da obiteljsko nasilje dodatno eskalira u izvanrednim negativnim okolnostima poput gospodarskih kriza. Stoga, bilo je za očekivati da će izvanredna situacija uzrokovana koronavirusom, s mjerama ograničavanja kretanja, zabrane rada, kućne izolacije i slično predstavljati posebno teške okolnosti za žrtve obiteljskog nasilja", priopćio je Klub žena IDS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nisu mogle pobjeći /

Obiteljsko nasilje ponovno u porastu: 'Možda su žrtve tijekom karantene smatrale da im je bolje ostati doma'

Ističu da su karantene i kućne izolacije zasigurno pridonijele sprječavanju širenja virusa, ali su s druge strane "zarobile" mnoge žene u vlastitom domu s nasilnim partnerima.

Svaka deseta žena prijavljuje nasilje

Klub žena IDS-a tvrdi da je nedavna studija agencije Ujedinjenih naroda koja provodi istraživanja o stanovništvu (UNFPA), provedena sa Sveučilištem Johns Hopkins, pokazala da su se u prva tri mjeseca zatvaranja zbog koronakrize ubojstva žena povećala za 20 posto u svim državama članicama UN-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi podaci, stoji u priopćenju Kluba žena IDS-a, podcjenjuju stvarnu raširenost obiteljskoga i seksualnog nasilja jer se prema istraživanjima tek svaka deseta žena odluči prijaviti počinitelja institucijama.

"Dok su razvijene europske zemlje u izvanrednoj situaciji dodatno pojačale sustav zaštite najranjivijih skupina, u Hrvatskoj je u potpunosti izostala reakcija institucija", ističu i podsjećaju da je Vlada do kraja 2019. obećala šest novih sigurnih skloništa za žene u županijama koje ih još nemaju, no nije otvoreno nijedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo