GLASANJE U SABORU / Završio sastanak u Vladi: 'Manjine će glasati po svojoj savjesti. Potpora koaliciji nije upitna'

U Saboru je nastavljena sjednica, a prije toga na sastanku su se okupili koalicijski partneri u zgradi Vlade

28.2.2020.
10:47
VOYO logo

Sabor bi danas trebao razriješiti glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića i izglasati zakone koje nije uspio prošloga tjedna zbog nezadovoljstva manjinskih zastupnika neprihvaćanjem njihovih amandmana prilikom donošenja novog Zakona o popisu stanovništva. 

Image

Koalicija se sastaje u Banskim dvorima: Hoće li biti kvoruma na drugoj strani Markova trga?

Image

Koalicija se sastaje u Banskim dvorima: Hoće li biti kvoruma na drugoj strani Markova trga?

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladajuća koalicija okupila se u Banskim dvorima na sastanku prije početka nastavka sjednice Sabora kako bi se postigao dogovor. Naime, manjine su tražile manjinske popisivače i izjašnjavanje o dva materinska jezika.

Nakon sastanka zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek rekao je da će manjine danas glasovati po svojoj savjesti, a na sastanku je dogovoreno da će se podzakonskim aktom u ožujku riješiti problem s manjinskim popisivačima: "Na sastanku smo dobili garancije da će Državni zavod za statistiku to rješiti''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče amandmana o materinskom jeziku koji je kao europska praksa dozvoljen, kod određene provedbe popisa stanovništva došlo bi do komplikacije u obradi podataka tako da ćemo vjerojatno od toga odustati'', kazao je Bilek te dodao da se mora konzultirati sa svojim savjetom zastupnika oko odluke o tome kako će glasati.

"Vladajuća većina je stabilna, manjine će glasovati. Zakon o popisu stanovništva ćemo donijeti", poručio je Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-ovih saborskih zastupnika i zastupnica i dodao: ''Tijekom ožujka ćemo voditi računa da na područjima Republike Hrvatske gdje su koncentirirani pripadnici nacionalnih manjina i popisivači dolaze iz reda nacionalnih manjina. Samo glasovanje danas na sjednici i po toj točki će klub nacionalnih manjina još definirati stav''.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Milorad Pupovac (PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Pupovac: ''2011. nije bilo toliko mržnje u društvu kao danas''

Podsjetimo, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković večer ranije je poručio da je njegova Vlada učinila jako puno za prava manjina u Hrvatskoj, u gospodarskom, političkom te socijalnom pogledu. Također je rekao da prošlog petka saborski kvorum nije pao zbog stava Vlade o amandmanima koji su tada odbijeni, nego zbog incidenta koji je nastao i da je to vrlo važna razlika.

Međutim, manjine imaju drugačije mišljenje s obzirom na to da su se neke stvari promijenile, a na što je uoči sastanka upozorio i SDSS-ov Milorad Pupovac: "Razgovarat ćemo, razgovarali smo, vidjet ćemo. Oni ne žele pristati na naše amandmane. Mi ne želimo pristati na ono na čemu oni inzistiraju i to je to".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je i zašto sada inzistiraju na onome što im 2011. nije bilo bitno: "2011. godine atmosfera je bila drugačija. Nije bilo toliko mržnje u društvu kao danas, kao ono što smo vidjeli u Uzdolju".

Image
Foto: RTL / PIXSELL
Image
Foto: RTL / PIXSELL

(RTL/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Kako su tekle poruke uoči sastanka: Doza opreza, doza nade

HNS podržava manjince pa je tako predsjednik te stranke Ivan Vrdoljak uoči sastanka poručio da ne vidi razlog zašto njegova stranka ne bi dobro surađivala s manjinama.

Sumnje u opstanak koalicije nema Branko Hrg: "Ne znam zašto bi se svaki petak postavljalo pitanje opstaje li koalicija. Imamo prijepora unutar određenih zakonskih akata i to je normalno".

Vjera drži i HDZ-ova Bačića, predsjednika Kluba saborskih zastupnika i zastupnica vladajuće stranke, koji je i uoči sastanka bio poručio da će zakon proći i nada se da će zastupnici manjina glasovati, a i potpredsjednik Sabora te zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin vjeruje da će sve biti u redu.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo