politika lijevih i desnih / Kod ustaša i partizana nema greške, ali ekonomija...: 'Desnica bi trebala reći da je nedjelja najprofitabilnija'

U Hrvatskoj linije su često mutne i prelijevaju se

27.5.2020.
7:00
VOYO logo

HDZ kao simbol desnice, SDP kao simbol ljevice jer u Hrvatskoj si ili jedno ili drugo. I građanima i građankama je jasno da bi i ljevica i desnica trebale sadržavati nešto više od pukih prijepora na ideološkim razinama, ali čini se da ni dvije glavne stranke nisu sigurne kakve politike provode.

Image
ANALIZA IVANA RIMCA ZA RTL /

'Na izborni rezultat HDZ-a moglo bi utjecati više elemenata koji nisu pod njihovom kontrolom'

Image
ANALIZA IVANA RIMCA ZA RTL /

'Na izborni rezultat HDZ-a moglo bi utjecati više elemenata koji nisu pod njihovom kontrolom'

''Svjetonazorski tu nema greške, s jedne strane su antifašisti, s druge strane su revizionisti. U ekonomskom smislu bi konzervativci trebali biti ti koji štite kapital i kapitaliste. Što se tiče nedjelje, tu bi desnica trebala reći da je nedjelja najprofitabilniji dan, to se ne događa u Hrvatskoj. A ljevica ne zna što bi rekla, a trebali bi se zalagati neka nedjelja bude plaćena 50 posto više'', kaže politički analitičar Krešimir Macan.

Ljevica upozorava da se često kod vrijednosnih podjela dogodi da se krive vrijednosti pripišu krivim stranama pa tako Rada Borić, potpredsjednica Nove ljevice, kao primjer navodi: ''Evo desnica, oni su suverenisti, oni su domoljubi, a ljevica su neprijatelji domovine''.

Borić smatra da upravo desnica ima tendenciju zaboraviti što bi trebao biti nacionalni interes: ''Dok će ljevica onda doista zagovarati interese koji neće biti separatistički, ali interesi koji čuvaju Hrvatsku ionako na periferiji Europe barem je zaštiti da ne bude stalno u dužničkom ropstvu''.

Podjela seže iz doba Francuske revolucije kada su protivnici režima sjeli na lijevu stranu skupštine. Od tada se lijevo karakterizira kao: progresivno, socijalno, ono koje se zalaže za klasnu i društvenu jednakost i kolektivizam. Desnicu karakterizira tradicija, ekonomske slobode i individualizam.

Ali u Hrvatskoj linije su često mutne i prelijevaju se. Hrvatima je naprimjer nepojmljivo da je Angela Merkel njemačka verzija HDZa jer se često njemačka kancelarka percipira kao političarka liberalnih vrijednosti, unatoč konzervativnoj tradiciji njenih krščanskih demokrata. Ali liberali u Hrvatskoj nekako i dalje ostaju u sjeni.

''Neki nas nazivaju lijevim centrom i to jer smo rekli za koje se vrijednosti zalažemo, ljudska prava, socijalni smo, želimo obrazovanje dostupno svima. One vrijednosti liberalnih demokracija na kojima počivaju ja bih rekla sve moderne zapadne zemlje'', kaže predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak.

U ekonomskim pitanjima zalažu se za slobodno tržište, ali ono nužno ne znači da će radnik patiti. Teško je shvatiti liberale svim generacijama koje se previše drže za ideološke vrijednosti. A kad bi nam ljevica i desnica sutra bile znane samo po politikama koje donose, možda bi i građani pričali o nečemu osim o ustašama i partizanima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo