upozorili pacijente / KoHOM nakon Direkta: 'Ministar Kujundžić ne razumije kako funkcionira sustav primarne zdravstvene zaštite kao ni potrebe pacijenata'

Image
Foto: RTL Direkt

Povodom jučerašnjeg gostovanja u RTL Direktu, oglasila se Koordinacija hrvatske obiteljske medicine koja je izrazila duboko nezadovoljstvo njegovim izjavama

31.1.2018.
14:31
RTL Direkt
VOYO logo

Hrvatska je najviše potonula zahvaljujući famoznim listama čekanja. Kako to komentira ministar Kujundžić i ima li namjeru išta u tom smislu promijeniti, čuli smo izravno od njega. Povodom jučerašnjeg gostovanja u RTL Direktu, oglasila se Koordinacija hrvatske obiteljske medicine koja je izrazila duboko nezadovoljstvo njegovim izjavama.

Njihovo pojašnjenje prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) izražava duboko nezadovoljstvo izjavom ministra zdravstva Milana Kujundžića u emisiji Direkt na RTL televiziji, emitiranoj 30. siječnja 2018. Izjava, a onda i sama ideja, da će pacijenti, da bi se uputili na neku pretragu morati ispuniti upitnik o tome kakve tegobe imaju pokazuje da ministar Kujundžić ne razumije kako funkcionira sustav primarne zdravstvene zaštite kao ni potrebe pacijenata.

Stoga ga podsjećamo da obiteljski liječnici čak osamdeset posto pacijenata na daljnje
pretrage upućuju isključivo po preporukama bolničkih liječnika. Obiteljski liječnici, pak,
pacijente šalju najviše na laboratorijske pretrage i rendgensko snimanje. Veliki je broj
pacijenata koji se samoinicijativno jave na bolnički hitni prijem pa ih dežurni liječnici upute na dodatne pretrage. Drugim riječima, obiteljski liječnici, a to statistika i potvrđuje, nisu odgovorni za eventualno nagomilavanje bespotrebnih specijalističkih pretraga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko će ministar inzistirati na popunjavanju upitnika onda tražimo da u njemu stoji i rubrika iz koje je vidljivo koji je bolnički liječnik/specijalist ili specijalizant uputio pacijenta u daljnju obradu.

Ujedno, upozoravamo pacijente da će uvođenje upitnika za upućivanje na daljnje pretrage produljiti čekanje kod obiteljskih liječnika koji su ionako prisiljeni baviti se hipertrofiranom administracijom nauštrb potreba pacijenata. Podsjećamo da je velik dio administracije iz bolnica i HZZO-a (od naručivanja, nepoštivanja izdavanja internih uputnica u bolnicama, zahtjevi za pomagalima, očitovanja u vezi prava osiguranika i slično) prebačen u ordinacije obiteljske medicine. Istodobno, i bolnice i HZZO zadržali su postojeće ili povećali administrativno osoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KoHOM apelira na ministra zdravstva da se očituje i o ovom problemu, a na dobrobit pacijenata."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo