S 900 NA 1300 KUNA / Koji apsurd! SC drastično digao cijenu 'ljetnog smještaja'. Studentski zbor kaže - odluka je van snage, ali...

Image
Foto: Sandra Simunovic/ Robert Anic/PIXSELL, Facebook
Image
Foto: Sandra Simunovic/ Robert Anic/PIXSELL, Facebook

Jučer je objavljeno da će cijena 'ljetnog smještaja' za studente biti veća za 400 kuna. Studentski Zbor tvrdi jedno, a Studentski centar potpuno drugo

9.6.2022.
8:00
Sandra Simunovic/ Robert Anic/PIXSELL, Facebook
VOYO logo

Krajem svake akademske godine Studentski Centar objavljuje natječaj za "Ljetni smještaj" u Studentskom domu Stjepan Radić. Na službenim stranicama SC-a tako je jučer objavljena obavijest o njegovom korištenju. Ali uz veliku promjenu - odnosno poskupljenje.

Naime, smještaj će ovoga ljeta iznositi 1300 kuna što je u odnosu na prošlogodišnjih 900 kuna poskupljenje od 44%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studenti na Savi smještaj mogu koristiti od 16. srpnja do 31. kolovoza, a naviknuti na stare cijene, izrazili su ogorčenje.

Studentski Zbor govori jedno, Studentski Centar drugo

Porast je potaknuo pobunu protiv samog Studentskog Centra kao i apel prema Studentskom Zboru. Odmah po izlasku obavijesti o cijeni ljetnog smještaja, poslali smo upit Studentskom Zboru Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na današnjoj sjednici Upravnog vijeća Studentskog centra u Zagrebu, na zahtjev Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, odluka o poskupljenju ljetnog smještaja stavljena je van snage. Na sljedećoj sjednici donijet će se nova odluka o cijeni ljetnog smještaja o čemu ćemo vas pravovremeno obavijestiti", odgovorili su, a isto objavili i na svojoj Facebook stranici.

Kažu kako Studentski predstavnici neće pristati na poskupljenje cijene ljetnog smještaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
vrijedna radna snaga /

Nedostaje radnika, a studenti ograničeni godišnjim limitom koji se nije mijenjao od 2018. godine. Plaća je rasla

U istom trenutku stiže i odgovor Studentskog centra.

"Opravdanost dizanja cijene ljetnog smještaja za studente je u tome da se navedena cijena nije mijenjala zadnjih 12 godina. U cijenu je uračunat i PDV, što dodatno umanjuje prihod Studentskog centra u Zagrebu", poručuje pomoćnik ravnatelja za sektor "Studentski smještaj", Vlado Levak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor smo potražili i kod Studentskog Odbora Sava, odnosno jesu li bili na ikakvom sastanku na kojem se donijela odluka o cijeni. Do objavljivanja ovog teksta, odgovor nismo dobili.

Također, započela je velika rasprava među studentima na društvenim mrežama. Većina je složna u tome da je cijena za mjesec i pol prevelika budući da prošle godine u ljetnim mjesecima nisu radile ni menze, a u sklopu doma bila je zatvorena i trgovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U strahu su da će i cijene studentskih domova najesen skočiti duplo.

"Znači možemo očekivati da će sljedeće godine redovni smještaj isto poskupiti, na nekih 600 do 800 kn", kaže studentica na Facebook grupi "Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da "utješe" studente, iz SC-a poručuju da iduće akademske godine cijena smještaja od 1. rujna do 15. srpnja ostaje na istoj razini.

Zašto se studente nije ranije obavijestilo o svemu?

Problem nastaje u tome što studenti nisu bili obaviješteni ranije o novonastaloj situaciji i promjeni cijene, a promjenu cijene Studentski Centar nije eksplicitno opravdao na svojim stranicama, odnosno nije navedeno na koji se način poboljšala usluga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato smo ih pitali hoće li biti uključena bilo kakva dodatna usluga, poput korištenja menze?

"Ljetni smještaj studenata obuhvaća smještaj u dvokrevetnoj sobi, električnu energiju, vodu, Internet, čišćenje zajedničkih površina (npr. kupaonica i WC-a, hodnika i čajnih kuhinja…), dežurnog majstora i zaštitarsku službu", objašnjava Levak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, studenti se svejedno pitaju što bi spadalo u to poskupljenje budući da se u ljetnim mjesecima ne koristi grijanje u sobama, a primjerice na prošlom ljetnom smještaju studenti su ostali bez tople vode na nekoliko tjedana. SC u tom konkretnom slučaju nije izašao u susret s vraćanjem novaca - barem za tu naknadu.

Kao što smo spomenuli, tvrde da je "opravdanost dizanja cijene" ta da se cijena nije mijenjala posljednjih 12 godina. Na pitanje zašto je došlo do tolikog poskupljenja, Levak odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Valja naglasiti da je došlo do značajnog povećanja cijena energenata u posljednjih 12 godina (osobito u posljednjih godinu dana), a u najavi su i nova povećanja od jeseni 2022."

"Većina nas koji idemo na ljetni smještaj odavno računamo na to i vi ste sad mjesec dana prije podigli cijenu?", komentirala je jedna studentica na Facebook grupi "Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslovnicu za smještaj SC-a pitali smo zašto zbog velikog poskupljenja obavijest nije objavljena mnogo ranije. Odgovor na to konkretno pitanje nismo dobili, no poručuju:

Ljetni smještaj studenata odnosi se na razdoblje od 15. srpnja do 31. kolovoza. U navedenom razdoblju Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne plaća subvenciju za smještaj studenata, a studenti uglavnom iseljavaju iz studentskih domova te ostaje nekolicina njih smještena tokom ljeta. Navedeno razdoblje se odnosi na dio godine kada studenti nemaju akademske obaveze te se na njih primjenjuju komercijalne cijene smještaja koje su i tada osjetno niže nego za osobe koje turistički borave u studentskom domu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opravdanost dizanja cijene ljetnog smještaja za studente je u tome da se navedena cijena nije mijenjala zadnjih 12 godina. U cijenu je uračunat i PDV, što dodatno umanjuje prihod Studentskog centra u Zagrebu. Svakako valja naglasiti da je došlo do značajnog povećanja cijena energenata u posljednjih 12 godina (osobito u posljednjih godinu dana), a u najavi su i nova povećanja od jeseni 2022.

Sukladno navedenom donesena je odluka da cijena ljetnog smještaja za studente iznosi 1300,00 kn (PDV je uključen u iskazani iznos), za cijelo vrijeme boravka (45 dana), što iznosi 30 kuna za jedno noćenje. Ljetni smještaj studenata obuhvaća smještaj u dvokrevetnoj sobi, električnu energiju, vodu, Internet, čišćenje zajedničkih površina (npr. kupaonica i WC-a, hodnika i čajnih kuhinja…), dežurnog majstora i zaštitarsku službu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene smještaja, u subvencioniranom dijelu godine (1. rujan – 15. srpanj) i u idućoj akademskoj godini ostaju na istoj razini.

Ostaje za vidjeti hoće li se Studentski Zbor na sljedećoj sjednici uspjeti izboriti za novu cijenu ili će studenti uistinu morati platiti 400 kuna više nego li prošlih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo