Hrvatska je spojena! / Koji su trenuci obilježili povijesni dan otvaranja Pelješkog mosta? Donosimo presjek jučerašnje svečanosti

Image
Foto: RTL

Europski novac, slovenski arhitekt, kineski radnici. Zato se videopozivom obratio kineski premijer i održao duži govor i od predsjednika i premijera

27.7.2022.
19:09
RTL
VOYO logo

Pelješki most je otvoren! S jedne strane Nevera, a s druge Niko Pulić.

Uz vatromet i pucnjavu Dubrovačkih trombunjera svečanost se pratila jednako na mostu i u brodicama ispod njega - gotovo 5000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini mi se odlično, došli smo vidjeti našu ujedinjenu Hrvatsku. Lijepo je biti u ovolikom broju", kazala Rebeka Vela.

Najprije europska himna, a onda hrvatska. Nebo iznad Pelješkog mosta proparala su Krila Oluje. Na međusobnoj udaljenosti manjoj od dva metra - 550 kilometara na sat. Da mostovi spajaju, pokazao je za ovu prigodu državni vrh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je povijesni dan za Hrvatsku. Obuzimaju me osjećaji radosti, ponosa i zahvalnosti. Uspjeli smo zajedno ostvariti hrvatski san", rekao je Plenković.

Image
geopolitičke igre? /

Kinezi su mislili da će im Pelješki most biti ulaznica na tržište Europske unije. Od toga zasad – ništa

Image
geopolitičke igre? /

Kinezi su mislili da će im Pelješki most biti ulaznica na tržište Europske unije. Od toga zasad – ništa

"Pelješki most je financiran novcem EU, ali to je zapravo naš novac. Tu je tvoja zemlja, tu sagradi dom. Tu je stari temelj. Tu na kršu tom. S tom vjerom, živjeli. Živjela Hrvatska", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski novac, slovenski arhitekt, kineski radnici. Zato se videopozivom obratio kineski premijer i održao duži govor i od predsjednika i premijera.

"Još prije tri godine prigodom mog posjeta lijepoj Hrvatskoj, premijer Plenković i ja smo pod kišom obišli gradilište Pelješkog mosta i zajedno pritisnuli gumb zabijača stupova za glavni stup mosta", kaže Li Keqiang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most je blagoslovio biskup Roko Glasnović, među prvima su prošli motociklisti braniteljskih postrojbi.

"U životu svakog naroda postoje trenuci koji se pamte, prenose generacijski i žive u pričama među ljudima. Ovo je takav trenutak", istaknuo je ministar prometa Butković.

Linđo, moreška, klape, samo su dio svečanog otvorenja mosta dugačkog 2404 metra. Čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode teška je kao 30 Eiffelovih tornjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Dubrovačkim simfonijskim orkestrom Luka Šulić prvi put je svirao kad je imao 13 godina. Na otvorenju su odsvirali Oliverovu pjesmu "Galeb i ja".

"Čarobno, ovo je velika stvar za Hrvatsku, a za mene osobno isto. Imam dubrovačke korijene. Tata mi je iz Grada.- Velika čast i zadovoljstvo je bilo nastupati večeras", ispričao je violončelist Luka Šulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza ponoći mostom teškim 357 europskih milijuna eura krenuo je redovan promet. Prva lopata zakopana je davne 2005., danas se automobilom može od Komarne do Brijeste bez naplate.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo