Stari kontra novog Zagreba / Kojić za Direkt o novoj vlasti u Zagrebu: 'Režu i oduzimaju kao tele kravi sikirom!' Je li Zagreb bio pijani milijarder?

20 godina vlast u gradu kupovala je naklonost birača socijalnim davanjima i asfaltiranjem Kozari puteva, sada, kad vlast želi prestati, opet ne valja...

11.11.2021.
22:50
VOYO logo

Neće biti 220 kućica, nego 70, ali ćemo zaraditi tri milijuna kuna umjesto 900.000, tako će ove godine izgledati Zagrebački Advent, objavio je to danas gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Pobuna zbog njegove odluke, još se čeka, ali nema sumnje, bit će je, kao i zbog svake dosad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda smo 20 godina živjeli u gradu u kojem je vlast kupovala naklonost birača izdašnim socijalnim davanjima i asfaltiranjem Kozari puteva, sada, kad vlast želi prestati, opet ne valja. Ivan Skorin za RTL Direkt.

Sve je u doba Milana Bandića blistalo; od fontana do mostova, od Džamije do Akademije, od Adventa do Žičare, svi su bili namireni, i roditelji i odgojitelji i radnici i umirovljenici. Kartu za tramvaj svatko si je mogao priuštiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onda je stigla neka nova ekipa (Možemo! i Zagreb je naš), veselo su plesali, ali niti jednom u svojim predizbornim pjesmama nisu pjevali o tome da će srezati sve živo i neživo. 

"Ne može to tako!", ljuto poručuje bivši gradski ministar financija. "E pa može", kaže Možemo!.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni samo sijeku smanjuju prijete otpuštanjima", kazao je Slavko Kojić, bivši pročelnik za financije Grada Zagreba iz stranke Bandić Milan 365.

Saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić uzvraća: "Točno to i tako radimo, mi preusmjeravamo sada sredstva u ono što smo i najavili."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bojim se da su pred nama teška vremena", strahuje Kojić, a na pitanje odbacuje li on, zapravo, sve one kritike da se ovo sad u Zagrebu događa upravo zbog onoga kako se rastrošno trošilo ranije, nekoć Bandićev ministar financija sada tvrdi:

"Nije se uopće rastrošno trošilo. Ja sam uvijek bio za to da se više golova da, nego što se primi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A primio je proračun masovan teret. Pola milijarde kuna godišnje za roditelje koji čuvaju djecu do 15. godine. No, čim je najavljen rez, stigle su optužbe da su "'možemaši' rekli 'Ne može' djeci, budućnosti, demografiji"... 

Saborska zastupnica Benčić na optužbe da je ovo ideološka štednja da se ide u politiku jednog djeteta, odgovara: "To je aposlutno pogrešno i to će se vidjeti na cijelom paketu naše socijalne politike. Mjera roditelj odgojitelj nije bila socijalna mjera."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kojić opet kaže: "Rezati to i oduzimati kao tele kravi sikirom, to je stvarno neprimjeren način."

Benčić, međutim, ustrajava: "Kažemo ne, javni proračun nije kasica prasica stranke na vlasti!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje "NE" oni nisu rekli samo mjeri roditelji odgojitelj, već i dodatku od 54.000 kuna za treće dijete, Tomašević je odmah smanjio plaće pročelnicima, ukinuo luksuzne limuzine i zaštitare koji su čuvali gradske stanove.

Spekulira se o tome da slijedi 750 otkaza u Holdingu, da će se radnicima u Holdingu ukinuti božićnice, da neće svi srednjoškolci imati besplatne udžbenike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka koja je gradila famozne fontane, nije isplaćena, tužila je Grad Zagreb i na Trgovačkom sudu dobila nepravomoćnu presudu. Dakle Grad Zagreb joj mora isplatiti 2,3 milijuna kuna. Odmah su se pojavili komentari da je to savršeni primjer Bandićeve vladavine i trošenje novca, kojeg nemaš, na raskoš.

Što se tiče Adventa, njegova raskoš ne nestaje, iako će biti trostruko manje kućica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović (SDP): "Valjda je sada svima jasno, Grinč nije ukrao Advent gradu Zagrebu."

Nije Tomašević Grinč, nego je Zagreb bio pijani milijarder, tako nekako otprilike govori bivši gradski zastupnik Vladimir Ferdelji: "Rastrošnost gospodina Bandića je bila na razini najbogatijih ljudi na svijetu, neke stvari si ne bi mogli dozvoliti niti Norveška niti Katar niti Bill Gates."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, Bandić je uspio svojim biračima prikazati da to nije raskošnost i u tome je tajna, objašnjava novinar 24sata Ivan Pandžić:

"Milan Bandić je imao vrlo jednostavnu političku logiku, a to je 'nek' me i napadaju, ali nek' se vidi da nešto radim'. A kako ćete vidjeti ako ne svijetli i nije raskošno? Pa smo tako dobili fontane, 20 milijuna kuna za rasvjetu na mostovima koji u svom temelju pucaju, pa smo dobili jedan Advent koji je bio bliješteći, a iz njega korupcija, pa smo dobili žičaru koja fenomenalno izleda, ali ne radi još uvijek."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žičaru će otvoriti Tomašević koji će upravo zbog njene ogromne cijene i drugih sličnih troškova vjerojatno morati nastaviti s rezovima.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo