borac protiv korupcije / Kolakušić odgovorio ulazi li sam u politički ring: 'Nisam u kontaktu s Dalijom Orešković'

Sudac Kolakušić ne skriva političke ambicije, a s Orešković, s kojom ga mnogi vide u novoj političkoj opciji, nije u kontaktu

22.10.2018.
22:45
VOYO logo

Slučaj Ive Sanadera  je trebao biti ogledni primjer borbe protiv korupcije, dakle riječ je o najvišem državnom dužnosniku ikad optuženom za korupciju pa je to taman slučaj za našeg suca Trgovačkog suda u Zagrebu i predjednika udruge "Antikorupcija" koji ne skriva i svoje političke ambicije, javnosti već dobro poznatog Mislava Kolakušića koji je gostova u RTL Direktu.

Kolakušić se osvrnuo na slučaj Ive Sanadera i odgovorio na pitanje je li pravosuđe dokazalo svoju predanost borbi protiv korupcije ili svoju nesposobnost da se bori s korupcijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo pravomoćne osude isključivo u podmićivanju komunalnih redara, sve što prelazi milijun kuna tu osuda nema. Mi smo apsolutno podbacili. Osuda nema jer smo sustav postavili pogrešno. Moramo krenuti od imovine svake osobe, prvo je poreznoj potrebno da se utvrdi odakle vam 10 milijuna eura, satovi koji vrijede 500 tisuća kuna. Prvo morate donijeti dokaze.

Ako ih nemate onda im se to oduzima. Što radi normalna država? Ona zove kuma da dođe. Ako kum nema onda zove ministarstvo financija te države, pa IRS. Morate lanac odmotavati. Kod nas se lanac prekida na prvu", kazao je Kolakušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Za borbu s korupcijom potrebni su građani'

"Prvo što je potrebno da bi se moglo boriti s korupcijom su građani RH. Imamo porezni dio koji kreće, može biti pitanje korupcije ili čista utaja poreza. Da bismo došli do korupcije koja se uvijek odvija u četiri oka morate imati osobe koji rade u tom sustavu i uvide anomalije. Bez toga nema ništa. Ne mogu policajci pratiti nekog odvjetnika i čekati da mu netko da kovertu. To su ta dva sustava s kojima se borimo protiv korupcije", tvrdi Kolakušić.

Smatra da porezna svoj posao u tom pogledu ne radi jer su brojni bogataši u Hrvatskoj toliko škrti da nisu platili porez. "Oni su izvlačili da li iz državnih ili privatnih tvrtki, konstantno se radi o izvlačenju. Zato se ne smije istraživati jer bi sponzori bili na udaru", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loš zakon

Tvrdi kako je Zakon loš jer se sve presude donose u četiri stupnja. "Imamo prvostupanjsku, drugostupanjsku, pa Vrhovni sud, a onda Ustavni sud. Kako to izgleda u Engleskoj? Todoriću nije dopušteno niti da izjavi žalbu. U Srbiji vam se oduzima imovina u prvostupanjskom postupku. Jedno je kad je blokirana imovina - uživate u njoj kao da nije blokirana.

Oduzeto i prodano znači da toga više nema. Od države dobijete naknadu štete, a imovina se oduzima da bi se poslala poruka. Pljačka i korupcija se ne isplate. Imali su u Srbiji problem jer nitko nije htio kupiti kuće od mafijaša. Te kuće su pretvorili u dječje vrtiće ili domove za umirovljenike", kazao je Kolakušić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Za borbu protiv korupcije potrebne su dvije platforme'

Kolakušić je nedavno pokrenuo i udrugu za borbu protiv korupcije, a objašnjava na koji se način protiv korupcije planira boriti. "Ključ početka borbe protiv korupcije su građani i zaposlenici u državnim tvrtkama koji primjete korupciju. Sada imamo blizu 5 tisuća članova, sve su to prijave građana. Jedne smo skupljali angažmanom na ulici, a druge na stranici Antikorupcija.hr", kazao je Kolakušić te tvrdi kako se radi o čistoj civilnoj udruzi. 

"Za brobu protiv korupcije potrebne su dvije platforme. Jedna je civilna, a druga je politička platfroma", kazao je Kolakušić te otkrio da će se o svom političkom angažmanu izjasniti kada za to dođe vrijeme. Također, tvrdi da s Dalijom Orešković, s kojom ga mnogi vide u stvaranju nove političke opcije, nije u kontaktu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Trgovački sudovi su karcinom hrvatskog društva'

Kolakušić u politiku ulazi kao sudac Trgovačkog suda, a Trgovački sudovi su na glasu kao leglo korupcije i organizirnog kriminala. Tvrdi kako ta tvrdnja nije daleko od istine. "Bivši ministar pravosuđa prof. Ivanišević je rekao da su trgovački sudovi karcinom hrvatskog društva. Ne znam što bih rekao. Nije to daleko od toga. Kada primite u ruku neku odluku ne možete vejrovati što je to. 

Ona nema veze ni sa činjenicama ni sa pravom. Naravno da vam zdrava logika kaže da se tu radi o nečem nedozvoljenom. Zbog čega sve presude dan danas nisu javno objavljene? Imamo sudske postupke koje su javni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svatko može doći na ročište i na objavu presude. Ono malo presuda što objavljujemo anonimiziramo. Vidjelo bi se da isti sudac stalno sudi istoj pravnoj osobi pa da ona isto prođe. Svaka odluka donesena u RH mora biti objavljena bez anonimizacije. Ako se obraćate sudu nema zaštite osobnih podataka", zaključuje Kolakušić. Kazao je kako će, ako će krenuti u politički angažman, dati ostavku jer se suci ne smiju baviti politikom.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo