ABECEDA NEMA UTJECAJ / Kolege su dobile povrat poreza, a vi niste? Porezna uprava za RTL.hr pojasnila kojim redoslijedom rade

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prema planu Porezne uprave većina povrata bi se trebala izvršiti do kraja svibnja

17.5.2022.
16:13
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Porezna uprava objavila je kako je do 13. svibnja 2022. godine poreznim obveznicima otpremila 298.095 rješenja o utvrđenoj razlici za povrat, odnosno razlici za uplatu poreza i prireza porezu na dohodak, a mi smo provjerili kojim se kriterijima pritom vode.

Ni abecedni redoslijed, ni grupacija po tvrtki kao ni datum rođenja nemaju utjecaj na kriterije izdvajanja i otpreme rješenja, tvrde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kriteriji izdvajanja rješenja o godišnjem obračunu poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak s iskazanom razlikom za povrat/uplatu za otpremu poreznim obveznicima su sljedeći - unutar jednog područnog ureda Porezne uprave dohvaćaju se po veličini brojčane oznake nadležnih ispostava, unutar ispostave OIB-ovi po veličini od najmanjeg i temeljem izvršene optimalizacije iskorištenosti strojeva za printanje i kuvertiranje printaju se određene količine rješenja. Tjednom obradom izdvajanja i otpremom rješenja obuhvaćeni su svi područni uredi", pojasnili su za RTL.hr.

Image
BOŽIDAR KUTLEŠA /

Sutra kreće povrat poreza: Šef Porezne otkrio dokad bi svi trebali dobiti novac na račun

Image
BOŽIDAR KUTLEŠA /

Sutra kreće povrat poreza: Šef Porezne otkrio dokad bi svi trebali dobiti novac na račun

Podsjećaju pritom i kako je proces izvršenja povrata poreza temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2021. započeo 2. svibnja 2022. godine te će se povrati poreza izvršavati onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim su izdavana rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će u razdoblju od 16. do 20. svibnja 2022. godine biti otpremljeno 192.407 rješenja, a u razdoblju od 23. do 27. svibnja 2022. godine 155.627 rješenja čime će većini poreznih obveznika biti izvršena dostava rješenja.

Prema planu Porezne uprave, većina povrata bi se trebala izvršiti do kraja svibnja, govore pa ističu da će manjem broju poreznih obveznika koji imaju neusklađene podatke bitne za obračun godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za 2021. godinu rješenja biti dostavljena u narednom razdoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo