Nevjerojatne brojke / Kolika je cijena smrti? Hrvati biraju skuplje, plaćaju gotovinom, a grobove često kupuju preko oglasa

Uoči blagdana Svih svetih odlučili smo istražiti koliko košta umrijeti u Hrvatskoj

31.10.2018.
12:00
VOYO logo

I za smrt treba štedjeti, a unatoč krizi za cijenu ukopa u Hrvatskoj se ne pita. Plaća se gotovinom i rijetki biraju najjeftinije pakete. Uoči blagdana Svih svetih donosimo nevjerojatne brojke – grobovi se kupuju preko oglasa, a što su bliže prvom hrvatskom predsjedniku to je i cijena nevjerojatnija.

Lijes s hrvatskim pleterom za 1700 kuna ili američki za 12 tisuća kuna. Odabir ovisi o ukusu, ali prije svega o debljini novčanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Lijesovi koji su od dvije do tri tisuće kuna, to su neki standardni lijesovi koji u 90 posto slučajeva idu'', rekla je Sanja Šprajc Kranjčec iz Posmrtne pripomoći.

Cijene pogreba penju se u nebo

Prije svega potrebno je imati grobno mjesto. Do onog na Mirogoju teško je doći. Novih grobnih mjesta nema, cijene postojećih napuštenih ovise o lokaciji. Izbor varira od najjeftinijih za oko 11 tisuća do najskupljih u arkadama za 75 tisuća kuna bez PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Značajnije razlike ovise o tome nalazi li se mjesto uz arkade, nasuprot arkada, malo dalje na starom dijelu groblja ili na novijim dijelovima groblja'', kazao je Zlatko Šunić iz Gradskih groblja Zagreb.

Prodaju se i privatne grobnice koje koštaju koliko i dvosobni stanovi u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grobna mjesta prodaju se i na internetskim oglasnicima pa je tako u ponudi jedno na Mirogoju, u blizini groba pokojnog predsjednika Tuđmana, čija se cijena penje na vrtoglavih 479 tisuća kuna.

Grobovi na manjim grobljima jeftiniji

Grobovi na manjim grobljima u Zagrebu jeftiniji su, kao i u manjim gradovima, a cijene osnovnih pogrebnih usluga, primjerice u Rijeci, kreću se od 3090, u Osijeku od 5500, Sisku od 2400 kuna naviše.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, cijene sahrane rastu ako se traži glazba ili fotografiranje, a tu su još i karmine.

''Troškovi ukopa plus lijes, prijevoz osmrtnice, osnovno je oko 8 tisuća kuna. Ako tome pridodamo oglase u novinama, glazbu ili usluge vokalnog ansambla to je nekakvih 10 tisuća kuna, nekakav standard'', rekla je Sanja Šprajc Kranjčec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripreme za posljednji ispraćaj

Zbog svega mnogi građani u pripreme za posljednji ispraćaj kreću još za života.

''Ako se plaća posmrtna pripomoć, oko 10 do 11 tisuća kuna košta pogreb na krematoriju. Imali smo svoju urnu, mjesto gdje je i tako'', ispričao je Goran iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karmela pak smatra kako je bolje plaćati posmrtnu pripomoć jer kada zatreba, onda se ima. Samo se na vrijeme mora početi plaćati da se ne umre prije.

Kad se svi računi zbroje, mnogi zaplaču i od tuge i od muke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo