Evo što kažu stručnjaci / Kolika je granica između privatnosti i javnog interesa i imaju li pravo građani znati sve o smrti gradonačelnika?

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Neki smatraju da imamo pravo znati istinu, neki ne vide u tom svrhu

13.3.2021.
9:12
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Zbog raznih različitih izjava, zbog nesuglasnosti u raznim verzijama priča tragičnog ishoda života gradonačelnika Zagreba, zbog činjnice da hitna pomoć nije došla tamo gdje je prvotno rečeno da je stigla, DORH-u je podnesena prijava da se ispitaju okolnosti smrti donedavnog gradonačelnika Zagreba.

Image
'Škole nisu mjesto za kampanje' /

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba došao u jednu školu, a ravnateljica ga izbacila i pozvala policiju

Image
'Škole nisu mjesto za kampanje' /

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba došao u jednu školu, a ravnateljica ga izbacila i pozvala policiju

No čelnici stranke Milana Bandića, kao i njegova obitelj, traže da se poštuje privatnost, pozivajući se na dostojanstvo i pijetet prema umrlom. Podsjetimo, njegova obitelj se čak preko odvjetnice prijeti i mogućim tužbama zbog, kako se tvrdi, uvredljivih i klevetničkih navoda te medijskog linča.  Ipak, gradonačelnik Bandić bio je šef Zagreba punih 20 godina i samim time - javna ličnost. Stoga se postavlja nekoliko pitanja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li u pisanju medija i traženju da DORH ispita sve okolnosti Bandićeve smrti nešto što nije prihvatljivo? Imaju li građani Zagreba pravo znati istinu, tko je lagao u izjavama, a tko nije? Može li institut privatnosti i pijeteta biti iznad istine, javnog interesa i, na kraju krajeva, očuvanja ugleda i dostojanstva samog grada i njegovih građana? Evo što su rekli stručnjaci za Večernji.

"Ne vidim svrhu analiziranja načina kako je netko umro"

Prema mišljenju politologinje i komunikologinje Smiljane Leinert Novosel - institut privatnosti i pijeteta MOŽE biti iznad istine, javnog interesa i, na kraju krajeva, očuvanja ugleda i dostojanstva samog grada i njegovih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vidim svrhu analiziranja načina kako je netko umro, pogotovo ako je bila riječ o prirodnoj smrti. A sve ostalo vidim ne kao zabrinutost, već kao dolaženje do materijala koji mogu poslužiti za neke druge političke obračune. Obitelji je tu najteže. Iako je Bandić bio javna osoba, pitanje je li umro jer je pao s bicikla, popiknuo se na cesti ili je dobio infarkt, sad više nije važno", rekla je Novosel za ovaj portal.

"Imamo pravo na istinu iznad svega"



Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković zauzima  posve drugačiji stav, usput prognozirajući i sudbinu u četvrtak podnesene prijave i reakciju DORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niti će kaznena prijava koja je podnesena polučiti bilo kakvu ozbiljniju reakciju DORH-a niti vidim uporište za bilo kakvu reakciju obitelji Bandić prema podnositelju kaznene prijave. Naime, svatko tko smatra da je počinjeno kazneno djelo ima pravo podnijeti kaznenu prijavu i za to, ako postoji makar minimalna razina sumnje, ne može biti pozvan na odgovornost. Naravno da je ovdje već i na prvu loptu jasno da se neće utvrditi postojanje kaznenog djela koje je prijavljeno.

Međutim, s obzirom na to da se ipak radi o smrti jedne od najznačajnijih političkih osoba u Hrvatskoj teško je nekome osporiti pravo da propitkuje okolnosti smrti te osobe. Pri ovome valja imati na umu da je kod političara stupanj zaštite njihove privatnosti, pa čak i u smrti, bitno niži nego li je to slučaj s ljudima koji ne participiraju u javnom životu. Dakle, interes ove vrste potpuno je legitiman i ne vidim instrumentarij da se takav interes javnosti i propitkivanja okolnosti smrti gospodina Bandića zaustave", rekao je za Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Slično razmišlja i psihologinja Mirjana Nazor za koju je u ovom slučaju - kada se radi o javnoj osobi koja je bila na tako moćnom položaju - pravo na istinu iznad svega. 


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo