gužva iznad Zagreba / Koliko je daleko Zagreb od odluke o naplati parkinga na Sljemenu ili potpunom ukidanju parkirnih mjesta?

Vikend, snijeg, i zagrebačko Sljeme je blokirano. Na vrhu Medvednice stvaraju se problemi jer nema dovoljno parkinga

28.1.2019.
7:00
VOYO logo

Snježna idila iznad sivog Zagreba. No, dolazak do nje i nije baš idiličan. Problemi počinju još na početku gdje automobile ostavljaju planinari i šetači. Ovdje je vikendom kaos, a da ne bude još veći od sada brinu "pauk" i redari.

"Malo je gužva ovdje za nać parking pa dolazi do svađa, ali snašli smo se i ušli. Ne znam tko je ovdje nadležan za parking, ali svađali smo se s jednim gospodinom", kazala je Sanja iz Jastrebarskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni mudriji dolaze autobusom, no on vozi tek svakih sat vremena što je problem za obitelji s djecom i hrpom opreme. "Cijeli svijet u svijetu nosi opremu busom, ne ide do skijališta autom i nek se tome malo prilagode i moderniziraju jer teže Europi, svijetu pa tako i u tome", kazala je Nina iz Zagreba.

'Voljeli bismo da buduća žičara dovede do rješenja'

Oko 1500 skijaša koji dođu u špici sezone jednostavno ne stanu na 200-tinjak parkirnih mjesta, pa se snalaze po nogostupima, grabama i zelenim površinama. Problem nastane kada nekome ni to nije dovoljno pa zagradi cestu da ne može proći autobus, a nakon njega više nitko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sljeme je jedino skijalište u svijetu koje je kontra okrenuto. Vi na sva svjetska skijališta dolazite u podnožje skijališta gdje su veliki parkinzi i skijate na vrh brda. Kod nas se dolazi na vrh brda automobilima i onda se skija nizbrdo", kazao je Igor Žiljak, voditelj Skijališta Sljeme.

A proširiti se ne može jer je Medvednica Park prirode. Njegova ravnateljica Marina Popijač ublažava medijske napise o skoroj naplati parkinga ili o njegovu ukidanju jer se radi o županijskoj cesti. Što će biti vidjet će se tek kroz godinu dana jer su uveli mjerače prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi bismo voljeli da će buduća žičara, koja se najavljuje sljedeće godine i samim svojim puštanjem u pogon, dovesti do rješenja, da će građani ići radije gore sa žičarom nego autima", kazala je Popijač.

Bandić: 'Neće se naplaćivati'

Do tad nekoliko savjeta: koristite javni prijevoz, pješačite, biciklirajte, a ako već idete autom dođite već oko 8 ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sa strane Gornje Bistre skijaši mogu doći skroz u podnožje Crvenog spusta ili na Krumpirište gdje ima dovoljno parkirnih mjesta gdje se mogu parkirat i direktno sa skijama izaći na skijašku stazu", tvrdi Žiljak.

Na kojoj onda sav stres oko traženja parkinga nestane. A što o parkingu na Sljemenu i uvođenje naplate kaže zagrebački gradonačelnik Milan Bandić? "Neće se naplaćivati nego će ovdje moj kolega Ljutić... osobnim automobilima da idu na Sljeme", kratko je kazao Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo