ČEKA SE IZVJEŠĆE / Koliko je u potresu oštećena katedrala? Prva opažanja - došlo je do pomicanja od gotovo 5 cm

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Stručnjaci upozoravaju da treba izbjegavati mjesta oko katedrale

29.3.2020.
10:30
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Koliko je zapravo oštećena zagrebačka katedrala u potresu koji je prije sedam dana pogodio glavni grad, još uvijek nije poznato, piše u nedjelju Jutarnji list.

Brojni statičari i arhitekti, koji su dosad radili na obnovi katedrale, još utvrđuju njezino stanje. Prema nekim neslužbenim informacijama, situacija s južnim tornjem, s kojeg je otpao križ, nije idealna, a hoće li se zbog oštećenja morati uklanjati dio te građevine trebalo bi biti jasno vrlo skoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće najvjerojatnije gotovo do utorka

Kako je Jutarnjem listu potvrdio arhitekt Damir Foretić, koji od 1990. godine radi na obnovi zagrebačke katedrale, trenutačno se provjeravaju sva oštećenja.

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo do utorka najvjerojatnije imati gotovo izvješće koje ćemo poslati Odboru za obnovu katedrale. Tek nakon toga obavijestit ćemo medije", rekao je Foretić

Na pitanje je li katedrala teško oštećena kazao je da to još ne mogu reći. "No, pogledajte u kakvom su stanju okolne zgrade", odgovorio je Foretić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomicanje od gotovo 5 centimetara

Stručnjaci su se, kako doznaje dnevnik, ipak uspjeli popeti do mjesta gdje je bilo najlakše procijeniti štetu i prema prvim procjenama oštećenja su i na sjevernom tornju.

Prva opažanja su pokazala da je došlo do pomicanja od gotovo pet centimetara. Zbog svega toga stručnjaci upozoravaju da treba izbjegavati mjesta oko katedrale. Znatno su oštećeni i vitraji te ih sada treba ukloniti da se oštećenja ne bi povećala, donosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo