Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Muški i ženski poslovi

Koliko kućanskih poslova rade muškarci u Hrvatskoj: 'Imam drugih poslova i ima ona svoje dvije ruke'

Dok muškarci ne vole kućanske poslove žene se alata ne boje

Kristina Čirjak/ 5.2.2020. u 10:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kad smo nedavno za Direkt pitali saborske zastupnike i ministre odvajaju li otpad i razlikuju li smeće i žute vrećice, malo smo se iznenadili kad su neki od njih odgovorili: ne znam, o tome se brine supruga. Ali nismo se trebali čuditi. Jer, istraživanja pokazuju da samo trećina muškaraca u Hrvatskoj kuha, pere suđe ili sprema kuću. A samo 20 posto njih nekad i stavi veš u mašinu. Je li se u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina išta promijenilo?

Ustajanje u tri ujutro, briga oko djeteta, odlazak na posao u tvornicu, čišćenje, kuhanje, pranje posuđa i odjeće, glačanje... Tako je 1966. izgledao život Zagrepčanke Smilje Slavaš. Žene koja je bila osuđena na 19 sati rada na dan i bez muške pomoći u kući, jer takvi su muškarci tada bili rijetki. Film Kreše Golika "Od 3 do 22" slika je i prilika tadašnjeg društva. 

Što se promijenilo 50 godina kasnije i što muškarci kažu u svoju obranu?

"Usisavanje i pranje posuđa mi je najdraže. Odjeću pere supruga, ja samo podove. Ponekad", rekao je Marijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Domagoju je pak najdraže usisavanje, a najmanje voli pranje suđa: "Smrdi, prljam ruke. Usisavanje posišem i gotovo. Pomažem jednom tjedno, imam drugih poslova i ima ona svoje dvije ruke".

I dan danas izgovora im ne nedostaje, ali istraživanja kažu da pomaka ipak ima. Muškaraca koji sami glačaju košulje prije 20-ak godina bilo je samo četiri posto, a danas 19. Na koliko se pere bijelo, a na koliko šareno rublje zna njih 20 posto, nekoć samo 4. Od kuhače ne bježi njih 35 posto, a od metle i pranja prozora 34. Poslije ručka suđe ne pere 77 posto muškaraca.

Upravo se čita

"Muškarci danas definitivno obavljaju više kućanskih poslova nego nekad, ne samo prije trideset, nego i prije desetak, petnaest godina. Nekoć su samo plaćali račune ili kuhali i usisavali, danas je taj postotak znatno veći. Treba reći kada muškarci obavljaju te poslove to radi to rade povremeno dok najčešće žene obavljaju te kućanske poslove. U pravilu muškarci nalaze opravdanje tako što kažu žena to bolje zna ili majka je majka", rekla je , sociologinja s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Ako kuhate, čistite i perete, niste papučari

U situaciji kada su i muškaraca i žena zaposleni njih 60 posto smatra da kućanske poslove treba raditi onaj koji ima više vremena. 23,4 posto smatra da je to dužnost žene, a 3,6 posto žena i muškaraca misli da poslove treba dijeliti podjednako. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Najtradicionalniji su Dalmatinci i Slavonci.

"Zato što su to dvije regije koje su se suočile s odljevom mladih i obrazovanih ljudi. Vrlo je važno ne samo da će obrazovani pomagati oko kućanskih poslova nego će i ako je žena obrazovana veće su šanse da će donositi neke veće odluke u kući", kaže Tomić Koludrović.

Dok muškarci ne vole kućanske poslove žene se alata ne boje.

"Nosim drva kad njega nema, nešto oko auta, ako on nije prisutan", kaže Sanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Meni je tata alatničar tako da mi je šrafciger stalno u rukama ako se nešto pokvari, odvida... Podijeljeni poslovi su normalni danas. Nije kao nekad, a gle stavlja veš papučar. To je stvar dogovora", rekla je pak Marina.

Da, ako kuhate, čistite i perete niste papučari, nego frajeri jer oni ne bježe ni od čega. No, takvi su nažalost još uvijek rijetki, a raspodjela kućanskih poslova u 21. stoljeću daleko je od podjednake.

Kristina Čirjak/ 5.2.2020. u 10:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba