rtl danas istražio / Koliko se današnji đaci razlikuju od onih prije deset godina? Učitelji s razlogom zabrinuti

Današnji školarci sve su manje samostalni, nekoncentrirani i motorički sve slabiji. Iz godine u godinu to stanje se samo pogoršava. Učitelji su zabrinuti, a trebali bi postati i roditelji

6.10.2017.
18:50
VOYO logo

Često znamo reći da današnja djeca nisu onakva kakvi smo bili mi. I nisu. Ti mali lumeni bez problema će instalirati aplikaciju na pametni telefon, ali, su fizički neaktivniji i nesamostalniji. 

U školi u kojoj radi učiteljica Vesna devet stotina je učenika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svake četiri godine, svaka od nas učiteljica vidi jednu promjenu, generacijsku promjenu učenika koji nam dolaze. Jako su dragi, vole se puno maziti, ali sve su nam manje samostalnija", kaže Vesna Petrušić.

"Treba im puno pomoći da se snađu oko svojih stvari, osobnih stvari, da izvade, da se brinu o svojim osobnim stvarima kad idu kući. Mislim da ih možda malo previše i štitimo i mislim da im treba zdrave dječje igre.. Puno imaju aktivnosti, a nemaju vremena za igru pa čak bi rekla i za dosadu", dodaje Petrušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matematika je mnogima jedan od najdosadnijih predmeta. A pred profesorima je sve teži zadatak kako učenike motivirati. 

"Znači prije je djeci bilo dovoljno da im napravim neki plakat i pridobila bi ih. Znači, to bi bilo to. Danas im je to sve užasno dosadno. Ako nema veze sa računalom, tabletom, mobitelima, nekim aplikacijama - njih to apsolutno ne zanima", Antonija Mioč, profesorica matematike i informatike OŠ Jagodnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji školarci naspram nekadašnjih imaju ogromne razlike u motoričkim sposobnostima i one sve više padaju. Svaka generacija je sve tromija.  Svjedok tomu je i profesor tjelesne kulture. 

"Nekoć je norma od recimo primjer 1,95 skok u dalj bila petica, danas je to nedohvatljivo za nove generacije koje skaču u prosjeku 1,40 -1,50",Perica Poklepović, profesor tjelesne i zdravstvene kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da nam reforma nije nužna samo u školstvu nego i u roditeljstvu. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo