doktor Trkulja odgovara: / Koliko smo kao potrošači u farmaciji izvrgnuti sitnim, ali skupim prevarama?

Hravtski potrošač su vjerojatno izvrgnuti sličnim trikovima. Profesor doktor Vedran Trkulja sa Zavoda za farmakologiju medicinskog fakulteta u Zagrebu komentirao je za RTL Direkt koliko smo uopće kao potrošači u farmaciji izvrgnuti takvim naizgled sitnim, ali skupim prevarama

14.12.2015.
22:54
VOYO logo

Australski sud naredio je povlačenje s tržišta nekoliko varijanti lijekova za bolove Nurofena. Federalni sud presudio je da britanska kompanija Reckitt Benckiser već godinama zavarava Australce prodajući nekoliko vrsta Nurofena koji navodno ciljaju bolove u točno određenim dijelovima tijela, a zapravo među tim varijantama ne postoji nikakva razlika. Naime na tržište su plasirali četiri vrste Nurofena, jedan je tobože za bol u leđima, drugi za menstrualne tegobe, treći za migrenu, tvrdeći da svaka vrsta targetira točno određenu bol. Ipak, istraživanja su pokazala da se radi o potpuno identičnim lijekovima.

Hravtski potrošač su vjerojatno izvrgnuti sličnim trikovima. Profesor doktor Vladimir Trkulja sa Zavoda za farmakologiju medicinskog fakulteta u Zagrebu komentirao je za RTL Direkt koliko smo uopće kao potrošači u farmaciji izvrgnuti takvim naizgled sitnim, ali skupim prevarama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako su eksplicitne i čvrste, a nemaju eksplicitni dokaz u podlozi - onda je to obmana", upozorio je Trkulja.

"Prema zakonodavstvu Europske unije, ako se izdaju na recept, makar sadrže istu djelatnu tvar poput primjerice Ibuprofena - visoka doza mora imati jedno ime. Ovaj u niskom dozama mora imati drugo ime. Kako se tko oglašava, to je druga stvar", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ibuprofen kao djelatna stvar je jako star i istražen je do najmanjih detalja. Djlotvoran je na različite bolove od srednje do umjereno teško na somatskoj bazi - istegnuća, glavobolja, migrena, reumatske bolove, menustrualne boli". 

Više pogledajte u prilogu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo