radili i 25% više / Koliko su liječnici i sestre radili u koroni? Ministastvo zdravstva konačno je dalo odgovor

Stotinjak zaposlenika tužilo je pulsku bolnicu zbog nepravednog obračuna plaća

7.7.2022.
20:00
VOYO logo

Koliko su liječnici i sestre radili u koroni? Nakon više od tri mjeseca ponovljenih upita Ministarstvu zdravstva imamo odgovor.

U dvije korona godine zdravstveni djelatnici su radili i 25 posto više. Za prekovremene je već isplaćeno 263 milijuna kuna, a ostalo je još dva puta toliko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije korona godine itekako su se prelile na leđa zdravstvenih radnika. Odradili su gotovo 15 milijuna prekovremenih sati u 2020. i 2021.

"To je i dalje veliki broj i taj broj prekovremenih sati u sustavu zdravstva govori da je prekovremeni rad i dalje nužan i da zdravstveni sustav opstaje na prekovremenom radu liječnika i sestara", tvrdi Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije više od tri mjeseca od Ministarstva zdravstva tražili smo podatak o broju prekovremenih sati u koroni, odvojeno za liječnike i sestre. Upit smo poslali 23.3. pa ponovili 8.4., 27.4., i 18.5. Nakon toga su prijavljeni povjereniku za informiranje. Stigao je odgovor. U 2020. više od 7 milijuna prekovremenih sati, godinu kasnije više od 7 milijuna i 600 000.

Image
otvoreno pismo /

Beroš organizira okrugli stol s liječnicima, a oni neće doći! 'To je farsa. Ništa se neće riješiti'

Image
otvoreno pismo /

Beroš organizira okrugli stol s liječnicima, a oni neće doći! 'To je farsa. Ništa se neće riješiti'

"Odluka Vrhovnog suda o načinu isplate prekovremenih sati je bila u prosincu 2019., a pravilan obračun isplata prekovremenog rada je od svibnja 2020.", poručio je Luetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je samo dio spisa vezanih uz prekovremene i pogrešno obračunatu osnovicu za više od 300 liječnika diljem Hrvatske.

"Od prošle godine se to sve uredno i plaća. Ja nemam nove parnice. Završio je taj period novih tužbi. Bolnice koje su shvatile izgubit ćemo, ili nagodit ćemo se kad – tad, dostavili su obračune, mi smo ih uvijek prihvatili. Evo u mom uredu nema ni jedan predmet da je bolnica dostavila obračun, a da smo mi rekli da se ne slažemo", izjavila je Jelena Batarelo, odvjetnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stotinjak zaposlenika tužilo je pulsku bolnicu zbog nepravednog obračuna plaća. Za njih 20-ak stigle su nepravomoćne presude. Bolnica morati isplatiti oko 400 tisuća kuna.

"Ako smo mi uskratili naše djelatnike za njihovu mjesečnu neto plaću, oni će to sigurno dobiti zasluženo i sukladno pravomoćnoj presudi, a kako će to utjecati na naše poslovanje znat ćemo kad budemo znali sam iznos presude", tvrdi Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je za prekovremene u zdravstvu isplaćeno 263 milijuna kuna, ostaje platiti još 500 milijuna. Trenutno se isplaćuje sada zaposlenima, a onda su na redu bivši zaposlenici i umirovljenici.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo