sdp vladar facebooka / Koliko uspješno političke stranke komuniciraju na društvenim mrežama?

Image
Foto: Goran Kovacic/Jurica Galoic/Pixell

Prema istraživanju rangiranja hrvatskih političkih stranaka prema uspješnosti njihove komunikacije na Facebooku, SDP se iskristalizirao kao ponajbolji. Živi zid druga je stranka po uspješnosti, Most je treći, dok je HDZ zauzeo četvrto mjesto.

18.10.2015.
13:01
Goran Kovacic/Jurica Galoic/Pixell
VOYO logo

Agencija Quadrans provela je istraživanje Politika na mrežama 2015., u kojem su analizirali prisutnost i aktivnost političkih stranaka na 6 vodećih društvenih mreža: Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, Google+ i YouTube.

Od 26 promatranih stranaka, prema rezultatima istraživanja, SDP je stranački vladar Facebooka. Živi zid druga je stranka po uspješnosti, Most je treći, dok je HDZ zauzeo četvrto mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SDP, Živi zid, Most i HDZ dominiraju na Facebooku i značajno odskaču po svojim rezultatima od ostalih stranaka. Njihove stranice ističu se ili cjelokupnom kvalitetom upravljanja sadržajima i stranicom (SDP) ili veličinom mrežne zajednice i mnogobrojnošću objava (Živi zid, HDZ) ili kombinacijom intenzivne aktivnosti fanova s uspješno kreiranim postovima koji postižu komunikacijsku reakciju fanova (Most)", istaknula je mr. sc. Aleksandra Kolarić, komunikacijska savjetnica i direktorica agencije Quadrans. 

Ranking na Quadransovoj listi, kao i ostatak online analize, temelji se na analizi podataka objavljenih u razdoblju od 1. rujna do 9. listopada 2015. Stranke su na listi rangirane prema ukupnom zbroju bodova koji su ostvarile temeljem evaluacije četiriju kriterija: broja fanova, komunikacijske uspješnosti posta, aktivnosti fanova i kvalitete upravljanja stranicom, koja se očituje u korištenju raznolikih mogućnosti koje pruža Facebook. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Quadrans
Image
Foto: Quadrans

Deset stranaka redovito tvita (imaju po stranci više od 300 followera i ukupno više od 500 objavljenih tvitova), a njih devet objavilo je barem jedan videosadržaj nakon prvog rujna na YouTubeu.

Fotografije na Instagramu objavljuju HNS i stranka Ruže Tomašić, HKS, što pokazuje da je ova mreža prilično podcijenjena među hrvatskim političarima s obzirom na to da se radi o mreži s velikim globalnim rastom i učinkovitom komunikacijom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odabir mreža

HNS je jedina stranka koja aktivno komunicira na svih pet društvenih mreža, a Quadransovo je istraživanje pokazalo kako je najviše stranaka aktivno na jednoj, dvije ili maksimalno tri mreže. Tako su HDZ, HDSSB i HKS aktivni na četiri društvene mreže, SDP, ORaH, Živi zid, ID, Naprijed Hrvatska, Reformisti i HSP AS na tri mreže, dok su HSLS i IDS aktivni na svega dvije društvene mreže. Petnaest analiziranih stranaka imalo je u rujnu zajedno više od 200.000 fanova na FB-u, od čega pola njih pripada fanovima Živog zida, stoji u analizi istraživanja. 

Svih 15 stranaka zajedno je proizvelo, od 1. rujna do 9. listopada, više od 1.300 postova koji su ukupno polučili više od 290.000 lajkova, dijeljenja i komentara, čiji lavovski dio otpada na četiri najuspješnije stranke. Što se tiče dnevnog broja postova koje stranke objavljuju, HDZ i Živi zid objavljuju dnevno prosječno tri puta više postova od ostalih stranaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 15 stranaka, prvi je svoju stranicu na Facebooku, u veljači 2009., otvorio IDS, dok je Naprijed Hrvatska najmlađa stranka na FB-u, jer je svoju stranicu otvorila u svibnju ove godine, nakon osnivanja. Prvi tvit tvitnuo je SDP u rujnu 2009., a Naprijed Hrvatska i na ovoj je društvenoj mreži najmlađa stranka (listopad, 2015.).

HDZ ima jednosmjernu komunikaciju, SDP dvosmjernu

"Hrvatske stranke se u korištenju društvenih mreža značajno razlikuju u komunikacijskoj filozofiji. HDZ svoje fanove i followere cijelo vrijeme drže unutar vlastite digitalne priče (linkaju na tekstove na svom webu) konzervativno (nema videa, vrlo rijetki vizuali) i produkcijski intenzivno. Za njih su mreže jednosmjerno sredstvo informiranja (nema odgovaranja korisnicima), što je rezultiralo manje uspješnom interakcijom nego kod konkurencije. SDP, s druge strane, njeguje otvorene odnose sa svojom zajednicom (odgovaraju na komentare), pristup je puno moderniji (često koriste video i vizuale), filozofija mu je dvosmjerna komunikacija, označuje/tagira druge stranice, objavljuje linkove na tuđe web-stanice (pretežno medijske). Ali SDP zanemaruje potencijalnu sinergiju svog weba i svojih mreža", naglašava Kolarić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo SDP uspješno tweeta

Premda otvoreni profil na Twitteru ima čak 14 stranaka, a među njima je 10 onih koji aktivno koriste taj kanal, jedini je koji zaista tvita prema pravilima uspješne komunikacije SDP. Tvitovi su kod drugih stranaka u cijelosti ili u većem dijelu automatizirani tj. namješteni na način da se na Twitteru automatski objavljuju objave s weba ili s Facebooka. To je način komunikacije koji Twitte zajednica složno prezir te je besmislen i potpuno neučinkovit. Hrvatske političke stranke nedovoljno pažnje posvećuju mogućnostima koje pruža YouTube, gdje 12 stranaka ima otvoren kanal, ali aktivno komunicira samo njih devet. HDZ, ORAH, HNS i HDSSB aktivno komuniciraju na mreži Google+ (minimalno jedna objava nakon 1. rujna), a ORaH, s više od 600 followera, iskače uspješnošću iz ove skupine.

Hashtag za komuniciranje izbornih slogana

Stranke najviše vole objavljivati postove s fotografijama i kratkim tekstom, a SDP, MOST, HDSSB i HSP oznaku # (hashtag) sustavno koriste za komuniciranje izbornih slogana. Zadnji alat koji je preplavio stranice i profile kandidata u američkim predsjedničkim predizborima, .gif sadržaj, ne koristi nijedna hrvatska stranka. Većina stranaka gumb Poziv na akciju (Call to action) koristi za pridobivanje novih članova, ali nijedna to ne čini za prikupljanje donacija. Daljnja analiza pokazala je i da stranke nisu sklone omogućiti svojim korisnicima objavljivanje postova na stranačkim zidovima, ali istovremeno imaju aktiviranu opciju čavrljanja (chata) s administratorom stranice. Verificirane FB stranice imaju HNS, HSLS i IDS, dok na Twitteru nitko nema verificiran profil. Cijelo istraživanje 'Stranke na mrežama 2015.' dostupno je OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo