Nadaju se promjeni / Kolinje kasni zbog preblage zime: Prijeti opasnost kvarenja mesa na sušenju

Snijeg još uvijek nije na vidiku, ali anticiklona je barem donijela buru, pa u okolici Gospića ne strahuju od kvarenja mesa na sušenju

12.1.2020.
15:31
VOYO logo

Ove su godine Ličani kasnije obavili kolinje jer je zima u prosincu bila blaga, pa je postojala opasnost da se meso pokvari na sušenju.

U siječnju su temperature po danu oko 10-ak stupnjeva, ali po noći ipak padaju ispod nule. Dok očekuju snijeg, Ličani se tješe burom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije zima, ako nema barem pola metra snijega, kažu Ličani. A ova zima ih je do sada lišila snijega. Nema potrebe čistiti prilaze kućama, ali nedostatak snijega zabrinjava, pogotovo one na selu.

"Prošle godine je bilo minus 20. Ove godine najhladnije minus 10, 11 uvrh glave. I nema snijega i to nije dobro što nema snijega. Fali nam snijeg radi pšenice i ozimnog žita", rekla je Matilda Bubaš iz Budaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snijeg kao pokrivač zaštiti mladi usjev od hladnoće i mraza.

"Da je makar 10 centimetara ima je dovoljno. Jedino što nije velika studen. Da je veća studen, onda bi već bila opasnost veća. Ali, kako nema velike studeni, možda se spasi", poručio je Dragan Crnković iz Budaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je prava zima Ličani potroše i 20-ak metara drva.

"Spremamo za iduću zimu. Potrošilo se 10-ak metara do sada. Preko 20 kad je snijeg i prava studen. A ovo još nije ništa", rekao je Ivan Butković iz Budaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snijeg Liku zadnjih godina zaobilazi sve do kraja siječnja. U Meteorološkoj postaji u Gospiću precizno bilježe kretanje temperatura zraka i tla.

"Jutros je bilo minus 6, a sad je plus 9. Znači, to je zimska temperatura. Samo što nema snijega, pa imamo osjećaj da je toplije", kazao je Mate Vujnović, motritelj u Meteorološkoj postaji Gospić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snijeg još uvijek nije na vidiku, ali anticiklona je barem donijela buru, pa u okolici Gospića ne strahuju od kvarenja mesa na sušenju.

"Bure ima i to je pozitivno. Kad je bura, onda slaninu iznesemo ovako van na buru i onda to bura bolje suši. Odimimo jedan dio, odimimo, samo da dobije konzervaciju i to", izjavio je Stipe Bubaš iz Budaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stipe, kaže, ne pamti zimu, a da nije bila bijela. Najljuća zna biti baš pred kraj.

"Oće drugi misec, veljača, a ožujak je još poganiji. Jer imaju tri one kako kažu marčovske bure. E, one će sve ovo nadoknaditi", rekao je Bubaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A možda more i proć ove godine. Možda i preskoči, ali ne bi trebalo", rekao je kroz smijeh Crnković.

U očekivanju snijega sada se pažljivo prate vremenske prognoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo