polaganje vijenaca / Kolona sjećanja danas prolazi kroz Borovo naselje: 'Ovo je najsuroviji spomenik žrtvama u Vukovaru'

Image

Sudionici Kolone sjećanja nakon polaganja vijenca na ruševinama 'Borovo Commercea', krenut će u Borovo te na farmu 'Lovas'

19.11.2018.
10:05
VOYO logo

Stradanje žrtava iz vukovarske gradske četvrti Borovo naselje obilježiilo se danas polaganjem vijenaca podno Spomen-ploče na ruševinama poduzeća "Borovo Commerce", u kojem je tijekom opsade Vukovara organizirana ratna bolnica koja je prihvaćala lakše ranjenike. 

U tom najbolje opremljenom skloništu u Vukovaru, s agregatima i stalnim dotokom vode i struje, boravilo je oko 250 ranjenika i 600 civila. Sklonište je bilo „pregrađeno“ zastorima od plahti da bi se odvojio prostor u kojemu su živjele obitelji od prostora u kojemu su bili smješteni ranjeni i umirući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji premještaj ranjenika iz ratne bolnice u Borovo Commerce izvršen je 8. studenoga 1991., uz veliki rizik, kako za ranjenike tako i  za vozače. Te noći otpremljeno je iz bolnice 30 ranjenika. U jutarnjim satima 20. studenoga počela je kalvarija poslije 9 sati, kada su tenkovima počeli razarati Borovo Commerce.

Odavanje počasti braniteljima stradali na farmi 'Lovas'

"Ovo je najsuroviji spomenik žrtvama u Vukovaru. Beograd je slavio oslobađanje Vukovara. Slavio je svoje djelo, a ono je bilo srušeni grad", kazala je Manda Patko, predsjednica udruge "Vukovarske majke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kolona sjećanja u Borovom naselju: 'Ovo je najsuroviji spomenik žrtvama Vukovaru'

Image

Kolona sjećanja u Borovom naselju: 'Ovo je najsuroviji spomenik žrtvama Vukovaru'

Sudionici u Koloni sjećanja nakon polaganja vijenaca uputili su se prema crkvi Gospe Fatimske u kojoj će biti služena misa zadušnica u 11 sati. 

Nakon mise predviđen je odlazak u Borovo, a zatim i na farmu "Lovas" na kojoj je jedan dio civila i branitelja odvedenih iz Borovo Commercea ubijen i pokopan u masovnoj grobnici, a sudionici kolone će također odati počast hrvatskim braniteljima stradalima na tim mjestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dan okupacije Borova naselja ubijena je 51 osoba, a u ovoj četvrti u tri mjeseca opsade poginulo je 176 civila i branitelja. Njih 48 odvedenih iz Borovo Commercea još se vode kao nestali. 

Podsjetimo, jučer je ulicama grada Vukovara u Koloni sjećanja kojom je u nedjelju obilježena 27. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu prošlo, po procjeni vukovarskih gradskih vlasti, oko 65.000 ljudi među kojima se nalazila i predsjednica Grabar-Kitarović, predsjednici Sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković te brojni ministri i saborski zastupnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo