čeka nas vruća jesen / Kome idu povišice? Liječnicima i sestrama veće plaće, za prosvjetare i ostale zasad novca - nema!

Već za tjedan dana učitelji stižu Vladi pod prozore

30.8.2019.
8:50
VOYO logo

Vlada je pokazala želju za povećanjem plaća i ne strahuje od najavljenih štrajkova, uvjeravaju Plenkovićevi ministri.

I dok se očekuje dogovor sa sindikatima u zdravstvu s kojima se pregovara oko Kolektivnog ugovora koji istječe, svoj dio kolača očekuju prosvjetari i to temeljem složenosti poslova. No, kako stvari sada stoje, novac za njih nije predviđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez učitelja nema liječnika, ali ni ministara, reći će prosvjetari, čiji su zahtjevi za povećanjem koeficijenata složenosti poslova posve jasni:

"Neko ozbiljnije konkrentno povećanje plaća je potrebno. Bez povećanja plaća od 1000 kuna, jer od povećanja plaće za 100 kuna mi nemamo ništa", poručuje Igor Brkić, ravnatelj OŠ Vladimir Nazor u Križevcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako u Vladi dobro čuju, šumova u komunikaciji ne nedostaje. I dok je ministar financija još jučer tvrdio kako nije dobio nikakav prijedlog, danas ipak spušta loptu, a ministrica Divjak ustraje…

"Naravno da je bilo pisane i komunikacije i usmene komunikacije, a sada očekujem  nastavak dijaloga", ističe ministrica obrazovanja i znanosti . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko tu govori istinu? Da ne bilo da se mi preko medija…. I kolegica Divjak i Kujundžić lijepo surađujemo u Vladi i njihovo je pravo da traže određene stvari", dodaje ministar financija Zdravko Marić.  

Pa tako zaposlenici u zdravstvu traže obećanu povišicu od 7 posto. Sa sindikatima traju pregovori, jer je njihov Kolektivni ugovor pri kraju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja pregovaram kao dio vlade za djelatnike u zdravstvu i tu postoji realna mogućnost i na tom tragu pregovaramo. Do kada bi dogovor trebao biti dogovor postignut? Ja vjerujem da ćemo u narednih 10-ak dana predložiti Vladi KU kakav traže sindikati", istaknuo je ministar zdravstva Milan Kujundžić. 

"Štrajk? Mislim da štrajka neće biti, a akcije su za razumijeti", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sindikalne bismo akcije mogli vidjeti već ovog tjedna i to usporavanjem rada medicinskih sestara.

"Kroz prethodna razdobolja povećane su plaće 11,5 posto horzontalno, vala štrajka se nemamo zašto bojati", ističe ministar rada i mirovinskoga sustava .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, svjesni su da plaće u javnom sektoru ne zadovoljavaju radnike: 

"Svi smo za povećanje plaća svih zaposlenih u državnoj javnoj službi pogotovo u gospodarstvu, a sve u skladu s mogućnostima", rekao je Marić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne budu li te mogućnosti zadovoljavajuće, sindikati pripremaju vruću jesen, a već za tjedan dana učitelji stižu Vladi pod prozore.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo